Joost Luiten kansrijk voor zege KLM Open

Joost Luiten heeft zich zaterdag met een ronde in 64 slagen in een kansrijke positie gemanoeuvreerd voor de overwinning in het KLM Open. De 25-jarige Nederlander begint de laatste ronde met een achterstand van vier slagen op de leiders, James Kingston en Gary Orr.

De Zuid-Afrikaan Kingston en de Schot Orr zijn na drie ronden tien onder par. Ze worden op een slag gevolgd door oud-winnaar David Lynn uit Engeland en door een viertal spelers op -8. Rory McIlroy staat op drie slagen van de leiders op de achtste plaats.

Joost Luiten moest door de regenvertraging op donderdag op zaterdagochtend eerst nog zijn tweede ronde afmaken. Door een birdie op de hole 18 haalde hij de cut op een slag.

In de derde ronde noteerde Luiten 64 slagen, daarmee steeg hij 52 plaatsen. Met een totaal van zes onder par is Luiten gedeeld negende.

Luiten maakte zaterdagmiddag zeven birdies en maar één bogey. De Bleiswijker maakte liefst drie chip-ins. Luiten: ‘Dat is wel eens vaker voorgekomen in één ronde maar het is lang geleden.’

Op zijn eerste hole van de derde ronde (de negende) maakte Luiten zijn eerste birdie: ‘Dat bracht de ronde aan de gang. Dat was ook het doel: zo snel mogelijk birdies maken en snel stijgen in het klassement.’

Een recordaantal van acht Nederlanders haalde de cut in het KLM Open. Vooral het optreden van de drie amateurs was opvallend.

Van de drie amateurs die de cut haalden – Dylan Boshart, Robin Kind en Daan Huizing – deed vooral Kind het in de derde ronde goed. Met drie onder par is Kind 26ste. Boshart ging rond in 71 slagen, en is met -2 gedeeld 33ste. Huizing is met +1 op de 62ste plaatste vinden.

Robert-Jan Derksen speelde een degelijke ronde (69) maar kon geen posities winnen op zaterdag. Derksen kan zondag wel zijn beste prestatie in het KLM Open (28ste) verbeteren. Hij is na 54 holes gedeeld achttiende.

Teaching pro en voormalig playing pro Ralph Miller maakte zaterdag 72 en zakte naar de gedeelde 53ste plaats.

Maarten Lafeber en Reinier Saxton zijn flink in het klassement gezakt. Lafeber ging rond in 73 slagen en Saxton noteerde 75 slagen. Lafeber is gedeeld 68ste en Saxton 74ste.

Start laatste ronde vervroegd

De starttijden van de laatste ronde van het KLM Open, die op zondag 11 september gespeeld zal worden, zijn vervroegd. De eerste spelers vertrekken zondag om 08.00 uur, de laatste rond 10.00 uur. Dit heeft de organisatie van het KLM Open in overleg met de European Tour besloten wegens de kans op regen aan het einde van de dag. Verwacht wordt dat het toernooi omstreeks 15.00 uur is afgelopen.

Graag vragen wij u dit bericht zo breed mogelijk op te nemen in uw media.