Joburg Open: vijf Nederlanders reizen af naar Zuid-Afrika

Deze week wordt op de golfbaan van de Randpark Golfclub het Joburg Open gespeeld. Dichtbij Johannesburg spelen de Nederlanders Wil Besseling, Joost Luiten (foto), Darius van Driel, Lars van Meijel en Daan Huizing in het toernooi met nog een Amerikaanse Nederlander Johannes Veerman.

Het Zuid-Afrikaanse professionele golf heeft een grote boost gekregen met de aankondiging dat het Joburg Open in november terugkeerde in de schema’s van de Sunshine Tour en de European Tour.

Dit wordt het eerste internationale golftoernooi voor heren op de Zuid-Afrikaanse fairways in negen maanden en een goede stimulans voor de Zuid-Afrikaanse economie die nu zo langzaam aan uit de lockdown van Covid-19 komt.

Het zal ook de eerste zijn van een reeks toernooien die deze zomer mede werden goedgekeurd door de Sunshine Tour en de European Tour.

De Joburg Open werd voor het laatst gespeeld in 2017 voordat de stad Johannesburg ermee instemde om de Sunshine Tour te steunen en dit evenement op te nemen in het South African Open Championship voor de duur van de hosting van laatstgenoemde in Johannesburg.

Het toernooi ging voor het eerst van start in 2007 en heeft een indrukwekkend aantal kampioenen uit het verleden, waaronder Major-winnaar Charl Schwartzel en meerdere European Tour-kampioenen Branden Grace, George Coetzee, Andy Sullivan en Darren Fichardt. Het laatste toernooi in 2017 was ook de eerste belangrijke overwinning voor Shubhankar Sharma uit India en zijn opkomst als een van de nieuwe sterren van de wereldgolf.