Reizen

Is Letland ook een fantastische golfbestemming? Ja zeker, en nog veel meer!

Wereldwijd zijn er vele prachtige golfbestemmingen en Letland met de hoofdstad Riga, is er daar zeker een van.

Letland, een land met een heel bijzondere geschiedenis, een indrukwekkende cultuur en natuurlijke schoonheid, biedt de ideale vakantiebestemming voor golfers die hun liefde voor de sport willen combineren met de ontdekking van fascinerende culturele schatten. De sterk groeiende toeristische belangstelling voor Letland is voornamelijk te danken aan de culturele schoonheid van Riga, een stad die elke cultuurliefhebber bezocht moet hebben. En dat geldt zeker voor golfliefhebbers die hun passie voor golf graag combineren met een zinvolle culturele ervaring! In de nabije omgeving van Riga zijn er 3 fraaie golfbanen die allen zeer de moeite waarde zijn om te bezoeken. Jurmala Golf Club & Hotel heeft zelfs de nominatie ‘Best Golf Course Europe 2024’ door World Golf Awards.

Riga, de indrukwekkende hoofdstad van Letland, is een stad die rijk is aan cultuur, heeft een turbulente geschiedenis en een absolute architectonische pracht. Gelegen aan de oevers van de rivier de Daugava, biedt Riga een fascinerende mix van middeleeuwse charme en moderne elegantie. Als je naast een golfliefhebber ook een geschiedenisliefhebber bent, een architectuurliefhebber, of gewoon op zoek bent naar een unieke stad met fraaie golfbanen in de omgeving, dan is Riga ‘the place to be’!
Riga werd in 1201 gesticht door de Duitse bisschop Albert en heeft sindsdien een geschiedenis van herhaalde onderdrukking doorgemaakt. De stad heeft daarmee invloeden ondergaan van verschillende rijken en regimes, waaronder de Duitse Orde, het Zweedse, Poolse en Russische rijk en de Sovjetunie. Deze diverse invloeden hebben Riga gevormd tot een culturele smeltkroes met een rijke historische achtergrond. Eeuwenlang is de Letse bevolking arm en onderdrukt geweest. Dat maakt de volksaard misschien wat gereserveerd en voorzichtig. Maar oprechte gastvriendelijkheid is in de toeristische sector zeker de norm! Ook heeft de Letse bevolking van oudsher altijd een hechte band met de natuur, hetgeen je zelfs terug kan zien in de vele natuurlijke ornamenten in de architectuur.
De oude binnenstad, met Dome Square als indrukwekkend middelpunt, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dome Square

Een bezoek is als een stap terug in de tijd. Hier kun je ronddwalen door geplaveide straatjes en genieten van goed bewaarde middeleeuwse gebouwen, zoals het imposante Riga Kasteel en de iconische Drie Broers, een trio van middeleeuwse huizen die de evolutie van de bouwstijl in Riga illustreren. Veel van de architectonische pracht herbergt treffende symboliek waardoor de periodes van overheersing en de uiteindelijke soevereiniteit ervan aanschouwelijk gemaakt wordt. Het strekt tot aanbeveling om gebruik te maken van een gids bij het bezoeken van ‘Old Town Riga’.
Riga staat ook bekend om zijn prachtige art nouveau-architectuur (ook we Jugendstil genoemd), die tot de meest indrukwekkende in Europa behoort. De stad herbergt meer dan 800 art nouveau-gebouwen, geconcentreerd in de wijk Centrs. Deze gebouwen, met hun sierlijke gevels, elegante decoraties en fantasierijke ontwerpen, bieden een visuele pracht voor architectuurliefhebbers. Een wandeling langs Alberta Iela is een absolute must om deze kunstzinnige schoonheid te bewonderen.
Naast de architectonische wonderen, biedt Riga een overvloed aan culturele schatten. Het Letse Nationale Museum voor Kunst herbergt een indrukwekkende collectie Letse kunst, variërend van klassieke schilderijen tot moderne werken. Een bezoek aan het Art Noveau Centre mag tijdens en rijke golf- en cultuurvakantie niet ontbreken. Muziekliefhebbers kunnen genieten van wereldklasse uitvoeringen in de Letse Nationale Opera en Ballet.

De centrale markt van Riga, een van de grootste en meest levendige markten van Europa, biedt een authentieke ervaring van de Letse cultuur. Gevestigd in oude Zeppelin-hangars, kunnen bezoekers hier proeven van lokale lekkernijen, ambachtelijke producten en verse producten, het is dus genieten van de culinaire tradities van Letland.
Riga biedt ook een bruisende moderne cultuur. De stad heeft een levendig uitgangscentrum met tal van trendy restaurants, cafés en bars. Het nachtleven van Riga is dynamisch, met een scala aan clubs en muziekpodia die zorgen voor entertainment tot vroeg in de ochtend.
Riga is een stad waar het verleden en het heden harmonieus samenkomen. De rijke geschiedenis, verbluffende architectuur en levendige cultuur maken het tot een bestemming die elke cuktuurliefhebber zou willen ontdekken. De combinatie met fraaie golfbestemmingen maakt Letland tot een golf- en cultuurbestemming die je nimmer zult vergeten.
In de omgeving van Riga zijn er 3 golfbanen met allen een verschillend karakter en eer de moeie waard om te bezoeken.

Ozo Golf Club

De Ozo-golfclub ligt aan de oever van het meer Kisezer in het noordwestelijke deel van Riga. De diversiteit van de baan met glooiende brede fairways, de vele beboste delen en enkele vlakke, open kustgebieden geven een unieke golfervaring. De kwaliteit van deze baan staat buiten kijf.

De baan biedt 18 gevarieerde holes, waarvan de totale lengte 6400 m bedraagt ​​vanaf de back tees. Golfbaanarchitect Rob Svedberg, integreerde zowel de bergachtige motieven van zijn geboorteland Denver (VS) als de brede oever van de Ķīsezer als een kenmerkend karakter van de enerverende baan. In de baan zijn er maar liefst 16 kunstmatige vijvers en 50 bunkers. De baan is uitstekend onderhouden. De greens zijn ondulerend, eerlijk en vooral snel! Ook de faciliteiten zijn er zeer professioneel met een gezellig restaurant, uitgebreide oefenfaciliteiten en vriendelijke staff.

De eigenaar van de golfclub is de Letse ijshockeyspeler Sandis Ozoliņš, een Letse ijshockey legende. De naam OZO Golf Club komt dan ook van de bijnaam van Sandis Ozoliņš in de NHL (professional ice hockey league in North America). In het gesprek met deze charismatische maar ook uiterste coole en relaxte legende komt overduidelijk naar voren dat zijn voornaamste doel het toegankelijk maken van golf in Letland is. Alles is erop gericht om de sport golf te promoten. Plezier hebben daar gaat het om, werd meerdere malen benadrukt. De ‘setup’ van de baan helpt daar ook aan mee, niet al te hoge rough en geen pinposities vlak achter een bunker.
OZO Golf Club faciliteert op uitgebreide het Letse jeugdgolf uit respect en liefde voor sport. De driving range vol kinderen die aan het oefenen zijn is dan ook geen uitzondering.

 

Jurmala Golf Club & Hotel

Een rondje golfen op een baan die is aangelegd door een van ’s werelds toonaangevende golfbaanontwerpbureaus, zal ongetwijfeld hoog op de lijst van elke golfer staan. De naam Nicklaus Design wordt al lang geassocieerd met de grootsheid van golfbaanontwerp – en dat naast zijn dominantie als legendarische golfer. Tegenwoordig staat de naam Nicklaus Design dus ook voor een superieur golfbaanontwerp – het resultaat van bijna een halve eeuw ervaring in het creëren van de meest uitzonderlijke golfbanen over de hele wereld. De eerdergenoemde nominatie van “beste Europese golfbaan 2024’ is daarmee een logisch gevolg. Het ervaren van de faciliteiten, waaronder het hotel met 17 kamers met een modern interieur en hoog serviceniveau, het meer dan uitstekende baanonderhoud en het gevarieerde design spreekt echter nog meer.

Eind 2018 opende Jurmala Golf Club & Hotel haar deuren. Strategisch gelegen op 75 hectare grond, tussen de hoofdstad Riga en de badplaats Jurmala, ligt deze spectaculaire 18-holes golfbaan en een eveneens zorgvuldig ontworpen 9-holes par-3 Academy-golfbaan. Deze combinatie is ideaal voor golfers van alle niveaus.
De fairways zijn breed en uitnodigend. De holes zijn gevarieerd mede door een aantal uitdagende doglegs, de greens zijn zeer snel met subtiele ondulaties die het lezen van de green tot een kunst verheffen.
De contouren van het omringende landschap geven een prachtig uitzicht over de redelijk vlakke baan, natuurlijke waterpartijen, strategisch geplaatste Nicklaus-bunkers met glanzend wit zand omlijsten de fairways van de Jurmala-golfbaan. Natuurlijk eindigen hole 9 en 18 voor de deur van het zeer moderne clubhuis waarin alles te vinden is voor de veeleisende golfer.

Ondertussen heeft Jurmala Golf Club al vele top toernooien als ‘host’ op haar naam staan. Het E.G.A. (European Golf Association) internationale Mid Amateur toernooi eind mei 2024 is daar een sprekend voorbeeld van.

Een golfronde op de Jurmala Golf Club is absoluut een onvergetelijke ervaring!

Viesturi Golf Course


Deze charmante 9 holes bosbaan is gelegen in Jaunmārupe, op slechts 20 minuten rijden van het centrum van Riga. In dit prachtige oude bos van 25 hectare, biedt deze baan een rustige golfervaring waar je gewoon stil van wordt. Typische bosgeluiden zoals het gezang van vogels geven je even het gevoel in een andere wereld te zijn.

Viesturi Golf Course gestart in 1989 is de oudste van de drie Letse golfbanen. Op initiatief van enkele golffanaten die ook in Letland hun geliefde sport wilden beoefenen werd dit bosgebied omgetoverd in een prachtige 9 holes golfbaan. Qua architectuur is de baan een schot in de roos! De bosrijke contouren van de baan zijn strategisch geïntegreerd in de layout van de baan. De baan kent doglegs die naar beide kanten afbuigen. Gezegend zijn die golfers die kunnen vertrouwen op zowel een fade als een draw! De holes zijn niet al te lang maar zeker niet gemakkelijk. Naast het bos aan weerszijde van de fairways dat flinke afzwaaiers zal opslokken zijn er lastig geplaatste bunkers en enkele waterpartijen.

Het clubhuis met uitzicht op de 9e green ondergaat een uitgebreide renovatie en zal gaan voorzien een restaurant, café, sauna en vergaderruimtes. Naast he clubhuis is de oefengreen en de driving range is op 200 meter afstand.

Jurmala
Jūrmala, ook wel de parel van de Baltische kust genoemd en op slechts 25 kilomater afstand van Riga, is een mondaine badplaats in Letland die bekend staat om haar uitgestrekte, goudkleurige zandstranden dat zich 24 kilometer uitstrekt langs de oevers van de Golf van Riga. Omgeven door geurige dennenbossen, biedt deze badpaats een mix van natuurlijke schoonheid en moderne voorzieningen.

De charmante houten villa’s in art-nouveaustijl, met hun sierlijke ornamenten en kleurrijke gevels, geven een beeld de grandeur van vervlogen tijden.

 

De hoofdstraat, Jomas Street, is enorm levendig met gezellige cafés, restaurants en boetieks die lokale producten en mode verkopen.

Jūrmala is ook een wellness-paradijs, met talrijke spahotels en kuuroorden die kunnen profiteren van de minerale bronnen en geneeskrachtige modder in de omgeving.
Het culturele leven van Jūrmala is rijk en gevarieerd, met het Dzintari Concert Hall als middelpunt. Dit openluchttheater biedt een scala aan muzikale evenementen, van klassieke concerten tot moderne popoptredens, en trekt artiesten en bezoekers van over de hele wereld aan.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het natuurpark Ķemeri, gelegen vlakbij de stad. Dit park biedt een netwerk van wandel- en fietspaden door ongerepte moerassen, bossen en meren, waar zeldzame vogels en dieren in hun natuurlijke habitat te bewonderen zijn.

Of je nu op zoek bent naar ontspanning aan het strand, culinaire hoogstandjes, culturele ervaringen of wandelen in de natuur, Jūrmala biedt een perfecte mix van alles voor een complete vakantie.

Riga, OZO Golf Club, Jurmala Golf Club & Hotel, Viesturi Golf Course en de badplaats Jurmala tezamen zijn een geweldige combinatie voor een golf- en cultuurvakantie!

McThoth