Het coronavirus en golf: banen gesloten tot en met 28 april

De overheidsmaatregelen die aanvankelijk tot en met 6 april zouden duren, zijn met drie weken verlengd. Dit betekent dat golfclubs en -banen in elk geval nog tot en met 28 april gesloten zijn.

Dit is een gezamenlijk bericht van de NGF, NVG, NGA en PGA Holland. Laatste update: 3 april, 10.30 uur.

Kabinet verlengt beperkende maatregelen tot en met 28 april

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hebben op 31 maart een verlenging bekendgemaakt van de coronamaatregelen die in eerste instantie golden van 16 maart tot en met 6 april. Horeca, scholen, kinderdagverblijven en ook sportclubs moeten in elk geval nog tot en met 28 april gesloten blijven (scholen tot en met de meivakantie). De verlenging heeft als doel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen. Tot en met 28 april moeten mensen ook nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Ook moet iedereen tot die tijd zoveel mogelijk thuiswerken. Op 21 april zal het kabinet beslissen of de maatregelen na 28 april worden verlengd. 

De verlenging van de beperkende maatregelen tot en met 28 april hebben grote consequenties voor de maatschappij en ook voor de golfsport, maar worden gesteund door de NGF, NVG, NGA en PGA Holland. Alle adviezen en maatregelen van de overheid en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn er op gericht om de gevolgen van de virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen en om zo de druk op de zorg te verlichten. De NGF, NVG, NGA en PGA Holland ondersteunen deze doelstelling, net als NOC*NSF en andere sportbonden.

We danken alle clubs, banen en golfers voor het opvolgen van de overheidsmaatregelen tot nu toe. We roepen tegelijk op om de maatregelen van de overheid te blijven opvolgen en om geduld te betrachten. “Alleen samen krijgen we corona onder controle”, zoals premier Rutte benadrukt. Hoe beter iedereen meewerkt, hoe eerder de coronacrisis voorbij is en hoe eerder we terugkeren naar een situatie waarin het gevaar van besmetting geweken is en golf weer mogelijk is. De sport zet zich van harte in om deze crisis zo snel mogelijk te bezweren.

Tot en met 28 april zijn alle sportclubs en sportvoorzieningen gesloten en zijn er geen trainingen, competities, toernooien en sportevenementen toegestaan. Vooralsnog is niet te zeggen of golf na 28 april weer mogelijk is, eventueel met aangepaste regels. De overheid laat uitdrukkelijk de mogelijkheid open dat de huidige maatregelen ook na 28 april gehandhaafd blijven, maar een versoepeling van de maatregelen na 28 april is ook niet uitgesloten. Een terugkeer naar een normale situatie hangt helemaal af van het succes in de strijd tegen het coronavirus.