Het eerste golfnieuws

Happy return voor Justin Rose op de Hilversumsche

ImageIn 1998 maakte hij zijn debuut als beroepsgolfer in het TNT Dutch Open met de 69e plaats Hij miste de cut met ??n slag. Vier jaar later keert hij terug als de waarschijnlijke) zegekoning van het internationale topgolf.

Justin Rose heeft dit jaar namelijk al vier overwinningen behaald. Niemand heeft er meer dan hij; de wereldtoppers Tiger Woods en Retief Goosen staan nog op drie.

Kwam hij in 1998 als veelbelovende amateur van nog geen 18 jaar zijn profdebuut maken pal na zijn weergaloze optreden in het Brits Open met de vierde plaats in het eindklassement, dit jaar verschijnt hij op de eerste tee van Hilversum met een kwartet zegepralen: Dunhill Championship in Johannesburg, Nashua Masters van de Zuid-Afrikaanse Sunshine Tour, Crowns Tournament in Japan en het Britse Masters op Woburn. Met recht is Rose naast de Zuid-Afrikaan Retief Goosen en titelverdediger Bernhard Langer uit Duitsland de grootste attractie van het TNT Open en viert hij een happy return.

In zijn spoor komen nog een aantal grote spelers van de Britse eilanden naar Nederland: de Ier Padraig Harrington (vorig jaar winnaar van de seizoensafsluitende Volvo Masters na zeven tweede plaatsen, de Zweed Niclas Fasth (17e op de Europese ranking) en diens landgenoot Pierre Fulke, vorig jaar vice-wereldkampioen matchplay.

Wellicht komt ook Nick Faldo. De inmiddels 45-jarige Engelsman was begin jaren negentig de nummer ??n van de wereld. Hij is de Europees recordhouder met overwinningen in majors: drie Britse Opens, drie Masters. Daarna pas komt Seve Ballesteros met vijf majors. Faldo heeft toegezegd te zullen komen maar het contract is nog niet ondertekend.

Hij speelde in zijn twintig profjaren slechts twee keer in het Dutch Open. Hij gaf in het verleden altijd de voorkeur aan een week vrij (om te vissen) na de stress van het Brits Open.

In het TNT Dutch Open is – net als vorig jaar – een prijzengeld van 1.8 miljoen euro beschikbaar. De winnaar ontvangt een cheque van 300.000 euro.