PGA Tour

Wordt Colin Morikawa de nieuwe nummer 1 van de wereld?

De golfkalender van 2022 begint deze week op de PGA Tour tijdens het Sentry Tournament of Champions op Hawaï. De Spanjaard Jon Rahm is daar ook en hij weet dat hij de nummer 1 plek in de wereldranglijst na het toernooi weleens kan kwijtraken. Wordt Colin Morikawa de nummer een van de wereld?

Rahm bekleedt de eerste plaats sinds hij in juli als derde eindigde in The Open en dat een maand na het behalen van zijn overwinning in het US Open. De Spanjaard behaalde verder 13 top tien noteringen in 21 starts.

In het veelbewogen jaar van de 27-jarige trok hij zich terug uit The Memorial vanwege Covid-19 toen hij een voorsprong van zes slagen had, de eerste van twee positieve coronavirusresultaten gedurende het seizoen. Rahm was ook de topscorer voor Europa en werd voor het eerst vader.

Rahm nam een pauze na een gemiste cut in het Andalusische Masters in oktober en sloeg de rest van het DP World Tour-seizoen over, en gaf toe dat hij even geen golfclub meer wilde vasthouden. Vervolgens was het Colin Morikawa die het gat op de wereld nr. 1 steeds kleiner maakte.

Morikawa volgde overwinningen op het WGC-Workday Championship en The Open door in november door het DP World Tour Championship te winnen, waarmee hij de eerste Amerikaanse winnaar van de Europese Order of Merit werd.

Morikawa krijgt deze week een kans om de nummer 1 plek in te nemen in Hawaï, waar het deelnemersveld beperkt is tot winnaars van de PGA Tour van het voorgaande kalenderjaar, op voorwaarde dat Rahm niet wint of solo als tweede eindigt.

Rahm die vorig jaar met een gedeelde zevende plaats buiten de top-vijf eindigde, zou Morikawa deze week naar de nummer 1 van de wereld kunnen zien springen met een solo-tweede, terwijl Morikawa zo laag als derde zou kunnen eindigen – afhankelijk van het resultaat van Rahm – en toch voor het eerst in zijn carrière naar de toppositie kan gaan.

Mocht Morikawa de nummer 1 van de wereld bereiken, dan zal hij pas de vierde speler zijn die bovenaan de ranglijst staat vóór een leeftijd van 25 jaar, in navolging van Tiger Woods, Rory McIlroy en Jordan Spieth.

Wie speelt er op Hawaï?

Het deelnemersveld bevat 38 van de 39 winnaars op de PGA Tour in 2021, samen met Olympisch gouden medaillewinnaar Xander Schauffele, met Rory McIlroy de enige in aanmerking komende speler die de reis naar Kapalua dit jaar niet maakt.

Harris English keert terug als titelverdediger na zijn play-off-overwinning op Joaquin Niemann in het evenement van vorig jaar, terwijl Phil Mickelson, de oudste grote winnaar in de geschiedenis, voor het eerst sinds 2001 terugkeert naar het toernooi. Ook Bryson DeChambeau zal dit jaar zijn opwachting maken.