Fransman Joël Stalter steelt de show op dag twee KLM Open

15 09 17 Stalter foto Getty Images

15 09 17 Stalter foto Getty ImagesJoël Stalter is de verrassende koploper na de tweede dag van het KLM Open. De Fransman is -10 na 36 holes. Niet alle spelers konden vrijdag 15 september hun tweede ronde voltooien. Joost Luiten (+3) heeft nog zeven holes om de cut te halen.

Stalter behoorde tot de 72 spelers die vrijdag het restant van de eerste ronde moesten voltooien voordat ze konden beginnen aan de tweede omloop. Donderdag zorgde hevige regenval ervoor dat de wedstrijd voortijdig werd gestaakt.

Stalter kwam in de eerste ronde uit op -6, ondanks een dubbelbogey op hole 11. Daar liet hij vrijdagmiddag een knappe ronde in -4 op volgen.

Kiradech Aphibarnrat uit Thailand is tweede in de tussenstand met één slag meer dan Stalter. Na achttien holes bevond Aphibarnrat zich drie slagen achter de leiders, in de tweede ronde klom hij met 65 slagen naar de top van het leaderboard. De Duitser Sebastian Heisele is met -8 derde.

image
Lee Westwood (foto Getty Images)

Westwood op dreef
Ook Lee Westwood draait mee bovenin het klassement. De Engelsman is een van de publieksfavorieten tijdens dit KLM Open en maakt vooralsnog de verwachtingen waar.

De voormalig nummer 1 van de wereldranglijst voltooide vrijdagochtend de laatste dertien holes van zijn eerste ronde. Met dertien parren bracht hij een ronde in 70 slagen binnen. Westwood bewaarde zijn birdies voor de middag. Na vijf holes was hij al drie onder par en in het vervolg noteerde hij nog drie birdies voor een ronde in 65 slagen.

“De eerste ronde was gewoon degelijk”, zei Westwood. “Ik sloeg de ballen niet dicht genoeg bij de vlag en had niet veel kansen voor birdie. De tweede ronde was veel beter. Die score van 65 had makkelijk een 61 kunnen zijn.”

“Als ik blijf spelen zoals in de tweede ronde, dan heb ik een kans in het weekend. Mijn plan is om te blijven herhalen wat ik vandaag liet zien.”

Westwood won het KLM Open al eens in 1999, toen op de Hilversumsche. In 2011 maakte hij voor het laatst zijn opwachting in Nederland. Hij speelt deze week voor het eerst op The Dutch.

image
Joost Luiten (foto Getty Images)

Werk aan de winkel voor Nederlanders
Niet iedereen kon zaterdag zijn tweede ronde voltooien. Voor Joost Luiten (+3) is er zaterdagochtend nog werk aan de winkel. De titelverdediger, +4 na de eerste ronde, speelde vrijdag twaalf holes voordat de wedstrijd moest worden gestaakt vanwege de invallende duisternis. Op dat moment was Luiten één onder par voor de ronde.

Zaterdag 16 september komt Luiten om 8 uur weer in actie en vervolgt zijn tweede ronde op hole 13. De cut lag vrijdagavond op par. Dat betekent dat de tweevoudig KLM Open winner in het restant van de tweede ronde nog zeker drie birdies nodig heeft om de cut te halen.

Voor m’n gevoel speelde ik goed en creëerde ik veel kansen op de eerste negen”, zei Luiten. “Ik heb wel wat op de greens laten liggen. Ik zit ook in de situatie waar je voelt die moeten erin en als ze dan ernaast glijden is dat frustrerend.”

“Op 11 maak je dan een bogey en dan is het lekker als je daarna gelijk weer een birdie maakt. Ik ben een vechter en ik blijf vechten tot het voorbij is.”

Maarten Lafeber kende donderdag een sterk begin van het toernooi met een ronde in drie onder par. Zijn positie in de bovenste regionen van het leaderboard wist hij vrijdag niet vast te houden. Vier bogeys en een dubbelbogey werpen hem ver terug, maar twee birdies vlak voordat het spel werd gestaakt geven Lafeber weer hoop. Met nog vier holes te spelen in de tweede ronde staat Lafeber op par.

Minstens twee Nederlanders weten zich verzekerd van het halen van de cut. Daan Huizing (-2) en Wil Besseling (-3) zijn er in het weekend zeker bij.

Over het KLM Open
De 98ste editie van het KLM Open wordt van 14 tot en met 17 september 2017 gespeeld op golfbaan The Dutch in Spijk (gemeente Lingewaal). In 2016 won Joost Luiten voor de tweede maal het toernooi, drie jaar na zijn eerste overwinning in 2013. Het KLM Open wordt ondersteund door de partners KLM en ING Private Banking.

Joël Stalter (foto Getty Images)