ProGolf Tour

Floris de Haas wint het FaberExposize Gelpenberg Open 2022

Na een lange pauze van niet golfen vervult Floris de Haas (-10) zijn droom en wint zijn eerste titel en wel in het FaberExposize Gelpenberg Open 2022 dat werd gespeeld op de DGC de Gelpenberg. De Nederlander versloeg Mathis Pansart uit Frankrijk in een play-off. Alan de Bondt (België) werd derde (-7) en Mike Toorop vierde (-5).

Aydan Verdonk en Mats Markovits eindigden gedeeld 8e en 12e met een eindscore van 3 en 1-onder par. De amateurs Thom Linssen en Bob van der Voort speelden ook een goed toernooi, zij werden met par en +1 gedeeld 16e en 20e. Stan Kraai (+3 en 25e), Dario Antonisse ( +4 en 30e), amateur Loran Appel en Nordin van Tilburg en Philip Bootsma eindigden op +5 in het toernooi. Amateur Rick Hensing (+6), Rodi Vlasveld (+7) en amateur Abel Derksen (+9) waren de andere die de cut wisten te halen.

Voor de frequente spelers op de Pro Golf Tour was de FaberExposize Gelpenberg Open 2022 alweer het twaalfde evenement van het jaar. Voor anderen was het de eerste. Floris de Haas speelde dit seizoen vooral op de Alps Tour en kreeg een uitnodiging voor het voorlaatste toernooi van het Pro Golf Tour-seizoen bij DGC de Gelpenberg in zijn thuisland.

“De baan past bij mij en ik eindigde hier vorig jaar al als elfde toen ik niet eens echt goed speelde”, zei de 34-jarige, die in 2021 terugkeerde naar het professionele golfen na zes jaar afwezigheid om zijn grote droom te vervullen: “Ik wilde een titel winnen op een van de satelliettours.”

Na het seizoen 2014 op de Pro Golf Tour concentreerde De Haas zich op zijn werk als golfinstructeur. Tot ambitie hem zelf weer op de baan dreef. De eerste overwinning als prof is nooit makkelijk, wist de Nederlander ook en dat werd nog maar eens bevestigd op de FaberExposize Gelpenberg Open. Na een uitstekende 65 (-6) op de slotdag, moest De Haas een paar minuten wachten in het clubhuis en toekijken hoe de Fransman Mathis Pansart met -10 gelijk kwam met hem. “Het wachten was goed. Het kalmeerde me en ik besefte dat ik goed werk had geleverd. Ik wist dat als ik weer naar buiten moest, ik kon presteren.” En dat deed hij. Na twee gedeelde holes kwam de beslissing op de derde extra hole. De Haas sloeg zijn schot op 14 dicht bij de vlaggenstok en nadat hij zijn putt om eerder te winnen ternauwernood had gemist, zou de bal deze keer wel vallen.

“Ik kon wel huilen”, zei De Haas kort na de beslisser, die hij vierde met zijn vriendin en een goede vriend. “Ik speel al zes jaar geen professionele golf, maar concentreerde me op het lesgeven. Dat het op deze baan in Nederland gebeurt en dat mijn vriendin daar is – dat is gewoon ongelooflijk.” Terwijl hij anderen leert golfen, moest hij een recept voor zichzelf vinden om deze langverwachte eerste triomf te vieren. “Ik heb geen coach of iets dergelijks. Daarom moet ik alles zelf uitzoeken.” Het moeilijkste ligt nu achter hem. De eerste overwinning zit in de tas en wordt gevierd met een aantal oud-medestudenten op een barbecue. ‘Ik zal ze nu de trofee brengen.’ De Haas had alleen maar positieve woorden over de baan van DGC de Gelpenberg en zijn thuistoernooi: “De greenkeepers hebben dag en nacht gewerkt. De Gelpenberg kan heel trots zijn op wat ze hier samen met titelsponsor FaberExposzise hebben neergezet. De vele sponsors en talloze helpers, een toernooi dat qua sfeer en opzet voor geen Challenge Tour-evenement hoeft te verstoppen.”

De FaberExposize Gelpenberg Open was het voorlaatste evenement van het seizoen. De grote finale staat gepland voor 26-28 september op het Adendorf Golf Resort.

Mike Toorop nog steeds beste Nederlander in het FaberExposize Gelpenberg Open

Mike Toorop start als beste Nederlander in het FaberExposize Gelpenberg Open