Het eerste golfnieuws

Europa herovert de Ryder Cup na een dramatische dag in Rome

Luke Donald doorstond een “achtbaan van emoties” toen Europa de Ryder Cup op dramatische wijze heroverde in Rome. Europa had aan vier punten genoeg uit de 12 singleswedstrijden op zondag om de Verenigde Staten te verslaan en Tommy Fleetwood was diegene die pas in de 11e wedstrijd het benodigde 14½ punt wist te halen.

En met honderden fans die zich rond de rand van de 18e green verdrongen, sloot de Ier Shane Lowry de score van het Europese team af met 16½-11½ af.

“Het zag er in het begin goed uit, maar daarna leek het een slechte dag te kunnen worden”, vertelde captain Donald. “Onze jongens hielden vol, zoals ik wist dat ze zouden doen.” ¨De eerste twee dagen waren cruciaal voor het opbouwen van onze voorsprong.¨

“De Amerikanen zijn sterk in de singles, maar wij waren met 12 sterk. Iedereen heeft bijgedragen. Ik hou gewoon van deze jongens, je hebt je supersterren nodig om op te dagen en dat deden ze.¨

Dit strekt de ongeslagen thuisreeks van Europa uit tot meer dan 30 jaar en betekent ook dat de afgelopen vijf Ryder Cups door het thuisteam zijn gewonnen.

Amerikaanse kapitein Zach Johnson zei: “Europa en Luke speelden geweldig en verdienden het” voordat hij de schuld op zich nam voor hun nederlaag en toegaf dat hij “slechte beslissingen had genomen”.

“Het is heel eenvoudig, we zijn overtroffen”, voegde hij eraan toe. “We hebben doorzettingsvermogen en hart getoond, het werd interessant daarbuiten.” Het ging up en down, het had momentum. Ik ben trots op mijn jongens.”

Donald’s mantra de hele week was om een “snelle start” te maken, en zijn spelers leverden op vrijdag en zaterdag, waarbij ze beide ochtendsessies wonnen met 4-0 en 3-1, terwijl Europa een voorsprong van 10½-5½ opbouwde om mee te nemen naar zondag.

En de Engelsman, die alle vier de Ryder Cups die hij als speler betwistte, stapelde de top singleswedstrijden met zijn beste spelers.

Het plan leek te werken, met het Europese blauw dat de scoreborden overspoelde terwijl ze leidden in vijf van de top zes wedstrijden, tot vreugde van de meeste van de geschatte 55.000 fans op de Marco Simone Golf and Country Club.

Viktor Hovland

Wereld nummer vier Viktor Hovland leverde het eerste punt op, racend naar een voorsprong van drie na zes holes tegen Collin Morikawa, voordat hij een overwinning van 4&3 verzegelde.

Maar het was de topwedstrijd die voor alle drama zorgde. Wereld nummer drie Jon Rahm nam het op tegen de best gerangschikte Amerikaan Scottie Scheffler in een zwaargewicht wedstrijd die de Ryder Cup in het klein was, de scores wisselde tussen beiden.

Rahm stond na vijf holes twee voor, daarna kwam Scheffler terug met drie birdies in de volgende zes holes om één voor te staan na 11. De intensiteit nam toe toen Rahm de volgende twee holes birdiede om de leiding te heroveren; Scheffler sloeg terug met opeenvolgende birdies om de volgende twee te claimen.

Maar de Amerikaan kon de beslissende klap niet uitdelen, hij miste vanaf 4.5 meter om de wedstrijd op de 17e te winnen.

En toen Rahm een putt van ongeveer 18 meter op 15 cm neerlegde op de laatste, was het genoeg om een half punt te winnen en Europa op 12-6 voorsprong te zetten en ervoor te zorgen dat hij ongeslagen eindigde met drie punten uit vier wedstrijden.

Rory McIlroy

Wereld nummer twee Rory McIlroy en de Engelsman Tyrrell Hatton voegden nog twee punten toe, waarbij de Noord-Ier eindigde als de topscorer van Europa met vier punten uit vijf wedstrijden, terwijl Hatton eindigde met drie en een half punt.

Beide spelers stonden nooit achter toen ze Sam Burns en Open-kampioen Brian Harman respectievelijk versloegen om Europa naar 14 punten te brengen en op de rand van het heroveren van de trofee te komen.

Maar de zoektocht naar het cruciale halve punt liet zelfs Donald in spanning. “We bleven maar naar het bord kijken en dachten, wanneer zullen wij dat 14 en een half punt maken?” zei hij.

Patrick Cantlay, wiens caddie Joe LaCava in het middelpunt stond van een lelijke confrontatie met McIlroy aan het einde van de zaterdag was, zette het eerste rode punt op het bord, hield stand tegen een comeback van Justin Rose en maakte een winnende birdieputt op de 17e.

En het Amerikaanse team scoorde de volgende drie punten, met vijfvoudig major-kampioen Brooks Koepka die rookie Ludvig Aberg met 3&2 versloeg, en Max Homa die Matt Fitzpatrick op het laatste hole versloeg, terwijl Xander Schauffele ook Nicolai Hojgaard met 3&2 versloeg.

Toen was het Fleetwood die naar twee up ging met nog twee te spelen tegen Rickie Fowler en toen zeker wist dat het halve punt binnen was. Hij verzegelde zijn punt op de 17e om scènes van vreugde over de hele baan te ontketenen terwijl fans de 18e afdaalden om zich bij de vieringen aan te sluiten.

Shane Lowry

Duizenden fans volgden Lowry in zijn wedstrijd met Jordan Spieth die naar de laatste hole ging. De Ier had zich teruggevochten van een achterstand van drie na vijf en won de 17e met een par om één voor te staan en ook nog een half punt te garanderen. Een birdie van Spieth betekende dat de wedstrijd op gelijke hoogte eindigde te midden van wat Lowry “chaos” noemde terwijl hij en marshals probeerden fans van de green af te houden.

De linkshandige Schot Bob MacIntyre die nooit achter stond won uiteindelijk met 2&1 van Wyndham Clark.

Het halve punt betekende dat de singleswedstrijden eindigden met zes punten voor elk team, en nu richten alle gedachten zich op Bethpage, in New York, voor de 45e editie van de Ryder Cup in september 2025.

Ryder Cup: Jon Rahm leidt Team Europa in de zondagse singles tegen Scottie Scheffler