Ladies Tour

Europa en de Verenigde Staten gelijk in spannende Solheim Cup

Europa heeft een indrukwekkende comeback gemaakt tijdens de Solheim Cup na een teleurstellende openingsdag waarop ze vrijdag een ontmoedigende 4-0 achterstand opliepen. Maar ze knokten zich terug en stonden na de eerste dag in Spanje slechts met 5-3 achter.

De ochtendsessie van zaterdag eindigde gelijk met 2-2, maar Europa won opnieuw de middagsessie in fourballs met 3-1 om de wedstrijd op een gelijke stand van 8-8 te brengen.

“We hebben een behoorlijke comeback gemaakt,” zei de Europese kapitein Suzann Pettersen. “Maar we moeten onthouden dat we er nog niet zijn. Er zijn nog steeds 12 punten te verdienen. Alleen in de Solheim Cup zie je dit niveau van verlangen, passie en de putts die worden gemaakt en de slagen die worden geslagen. Ik ga proberen deze meiden bij elkaar te brengen voordat ze naar bed gaan en we zullen klaar zijn voor de ochtend.”

De Amerikaanse kapitein Stacy Lewis gaf toe dat “het momentum bij Europa ligt”, en voegde eraan toe: “We zouden graag meer punten hebben gewonnen, maar ik ben niet teleurgesteld waar we nu staan.”

Als titelverdedigers heeft Europa zes punten nodig van de beschikbare 12 om 14 punten te bereiken en de Solheim Cup te behouden. Dit zou hen voor het eerst in de geschiedenis drie keer op rij de winnaars maken, terwijl de Verenigde Staten 14½ punten moeten behalen om de trofee terug te winnen, die ze voor het laatst in 2017 wonnen.

Er is een enorme verschuiving in momentum geweest, waarbij Europa de afgelopen drie sessies heeft gewonnen met een totaal van 8-4 om zichzelf op gelijke hoogte te brengen in de 18e editie van de tweejaarlijkse wedstrijd.

En de manier waarop Europa zaterdagmiddag de fourballs won, zal bijzonder bevredigend zijn geweest voor Pettersen.

“Ik vind dat we het geweldig hebben gedaan,” zei de Noorse. “We stuurden de vrouwenkracht de middag in en het betaalde zich uit. Als je kijkt naar waar we begonnen na de ochtend van gisteren, zijn we een heel eind gekomen.”

De Engelse Charley Hull en de Ierse Leona Maguire gingen voorop voor Europa en liepen na acht holes vier slagen voor en waren samen acht slagen onder par na 14 holes voordat ze een indrukwekkende 4&3 overwinning behaalden op de nummer drie van de wereld, Nelly Korda, en Ally Ewing.

Madelene Sagstrom en Emily Pedersen, die zelf negen slagen onder par waren in een hoogwaardige wedstrijd, brachten het totale score tijdelijk op 7-7 toen ze een 2&1 overwinning behaalden op Rose Zhang en Andrea Lee op de 17e.

Maar de Verenigde Staten namen kort daarna weer de leiding. Anna Nordqvist en Caroline Hedwall hadden een voorsprong van twee holes laten glippen tegen Cheyenne Knight en Angel Yin, verloren drie opeenvolgende holes vanaf de 11e en gaven uiteindelijk op de 18e toe.

Maar thuisspeler Carlota Ciganda en Linn Grant uit Zweden zorgden voor het punt dat de score gelijktrok met een 2&1 overwinning op Danielle Kang en Lilia Vu in een sensationele wedstrijd waarin de eerste vijf holes werden gedeeld met birdies. Kang had nog een birdie nodig op de 17e om de wedstrijd naar de laatste hole te brengen, maar haar putt van 3 meter dwaalde af.

De Spaanse Ciganda is de enige Europese speler met een 100% score na het winnen van beide van haar wedstrijden op zaterdag, bovenop haar fourballs overwinning op vrijdag.

Pettersen, kapitein van Europa, riep herhaaldelijk “kom op” terwijl ze Ciganda omhelsde voordat ze haar wangen bolde, als erkenning van hoe belangrijk die sessie was geweest.

Europa heeft nog nooit de Solheim Cup gewonnen als ze achterstonden voor de singles. Ze hebben twee keer gewonnen tegenover drie Amerikaanse overwinningen wanneer de wedstrijd gelijk stond op 8-8.

De ochtendsessie eindigde gelijk met Europa die op zaterdag begon met een achterstand van 5-3 en na het winnen van twee en het verliezen van twee van de foursomes stonden ze 7-5 achter.

Ciganda verheugde haar thuisfans, die haar naam de hele ronde hadden geroepen, door de winnende putt te maken op de 17e in de topwedstrijd, terwijl zij en Pedersen als winnaars uit de strijd kwamen na een moeilijke strijd met een falende Jennifer Kupcho en Vu.

De Amerikanen hadden moeite op de greens na een drieputt op de eerste hole van 7 meter, waardoor Europa het vroege initiatief kreeg.

De Amerikaanse spelers zullen betreuren dat ze verschillende slechte putts hebben gemaakt, waarbij vooral Kupcho schuldig was, hoewel de nummer twee van de wereld, Vu, ook een paar korte putts miste en ze nog geen punten heeft behaald in haar drie wedstrijden deze week.

De Zweedse nieuwelingen Maja Stark en Grant wonnen een felle strijd in de laatste wedstrijd. Vijf keer leidden de Europeanen met één en vijf keer werden ze bijgehaald door Kang en Andrea Lee, wiens vieringen steeds intenser werden naarmate de wedstrijd zijn climax naderde.

Maar Europa nam voor de zesde en laatste keer de leiding toen Stark een putt van 7 meter op de 17e binnenhaalde, en het publiek rond de green gaf het luidste gejuich van de week.

En Grant hield haar zenuwen om een putt van 3 meter op de laatste te holen om wat aanvoelde als een cruciaal punt te veilig te stellen, gezien het Europa binnen twee punten hield.

Tussen die wedstrijden door behaalden de Verenigde Staten hun twee overwinningen, waarbij Lexi Thompson en Megan Khang een geweldige strijd met Nordqvist en Maguire op de laatste hole wonnen, terwijl Korda en Allisen Corpuz Georgia Hall en Celine Boutier met 5&3 versloegen.

De Engelse Hall en de Française Boutier waren ongeslagen toen ze samen werden gepaard in de twee voorgaande Solheim Cups. Hall zei eerder in de week dat ze graag hun partnerschap zou willen herstellen, maar na een nipte nederlaag in de foursomes van vrijdagochtend werden ze zaterdag overtuigend verslagen. In de tweede wedstrijd, Khang en Thompson, die met veel aandacht aan de Solheim Cup begonnen na een matig jaar, pakten een punt op de laatste hole.

Maguire en Nordqvist zagen er goed uit toen ze drie van de eerste zeven holes wonnen om met twee slagen voor te staan, maar de Ierse miste een korte putt op de negende en twee langere op de tiende en elfde, terwijl de Verenigde Staten drie opeenvolgende holes wonnen om de wedstrijd om te draaien.

Nordqvist maakte het gelijk met een birdie op de veertiende, maar ze verloren de zeventiende om de Amerikanen een voorsprong van één hole te geven voor de laatste hole.

Europa had de kans om de achttiende hole te winnen en de wedstrijd te halveren, maar de Zweedse Nordqvist, die in haar achtste Solheim Cup speelt, schoot een putt van 5 meter voorbij de hole.

Dit heeft de spanning opgebouwd voor de laatste dag van de Solheim Cup, waarbij Europa en de Verenigde Staten op gelijke voet staan, klaar om te strijden voor de prestigieuze titel. Het belooft een epische ontknoping te worden voor deze 18e editie van het toernooi.

Solheim Cup: VS leidt Europa met 5-3 na de openingsdag op Finca Cortesin