DP World Tour

Dylan Frittelli is terug in de winnaars cirkel in Bahrein; Daan Huizing beste Nederlander

Een gedeelde 16e en 29e plaats voor de Nederlanders in Bahrein. Daan Huizing eindigde na 4 ronden met 5-onder en Darius van Driel eindigde het toernooi met 2 slagen meer. Voor de Nederlanders was er een cheque van ruim 28 en 19 duizend euro. Eerder miste Joost Luiten de cut in het toernooi. Luiten’s golfclub waren eerder vermist maar kwamen twee dagen voor het toernooi gelukkig aan.

Dylan Frittelli behaalde zijn eerste DP World Tour-titel in zes jaar met een overwinning van twee slagen op het Bahrain Championship gepresenteerd door Bapco Energies.

De Zuid-Afrikaan begon de laatste dag op de Royal Golf Club met een voorsprong van twee slagen, maar werd ingehaald bij de afslag en stond na 12 holes twee slagen boven par voor de dag, terwijl verschillende spelers aanspraak maakten op de trofee.

Frittelli is echter niet zomaar een winnaar op de DP World, PGA en European Challenge Tours, en hij maakte drie birdies in vier holes vanaf de 13e, tekende voor een ronde van 71 en eindigde op 13 onder par.

Landgenoot Zander Lombard en de Zweed Jesper Svensson waren zijn naaste concurrenten na ronden van respectievelijk 68 en 70, twee slagen voor op een andere Zuid-Afrikaan, Ockie Strydom, en de Fransman Frederic Lacroix.

Frittelli genoot van een succesvolle amateurcarrière en maakte de winnende putt toen de Universiteit van Texas in 2012 het nationale collegiale kampioenschap in de Verenigde Staten won.

Als afgestudeerde van de Challenge Tour in 2016 won hij de LYONESS OPEN powered by ORGANIC+ en de AfrAsia Bank Mauritius Open in 2017 voordat hij naar de PGA TOUR verhuisde en de titel pakte op de John Derre Classic van 2019.

Na een moeilijk 2023 waarin hij zijn toekomst overwoog, zei hij deze week dat hij “verfrist” was om terug te zijn op de DP World Tour nadat hij de route had genomen voor degenen die buiten de top 125 eindigden op de FedExCup Fall Points List, en nu is hij beloond met zijn eerste wereldwijde overwinning sinds de zomer van 2019.

“Het voelt geweldig, het voelt fantastisch,” zei Frittelli, die vorig seizoen bij 23 van zijn 27 starts op de PGA TOUR de cut miste of zich terugtrok. “Het was een lange weg in de laatste vijf of zes jaar sinds ik de DP World Tour verliet en naar de Verenigde Staten ging. Het was vorig jaar behoorlijk zwaar in Amerika, maar het voelt geweldig om nu weer aan de top te staan.

“Vorig jaar bevond ik me in een paar situaties waarin ik eerlijk gezegd dacht dat ik het spel opgaf en op zoek was naar iets anders.”

“Ik vond wat vastberadenheid aan het einde van vorig jaar en kreeg goed werk van mijn fysio en mijn coaches en trainers.” “Ik ben blij dat ik heb doorgezet en alle steun van familie en vrienden is het meer dan waard geweest.”

Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat het mijn mentale weerbaarheid toont, het laat zien hoe gefocust ik ben en die dingen die je niet echt kunt meten. Ik sloeg de bal de hele week geweldig en kon het plotseling op de zondag ronde nergens meer raken, dus ik ben blij dat ik het doorzette.”

Svensson begon de dag met drie slagen achterstand, maar een putt van 8 meter op de tweede en een prachtige approach over de contouren van de green op de vierde brachten hem binnen één slag.

Strydom herstelde van een bogey op de vijfde met een approach tot 6 meter op de volgende en een uitstekende tee-shot op de zevende, waardoor hij in een drieweg gelijkspel kwam terwijl Frittelli een drieputt had op de par-drie.

Svensson en Strydom profiteerden beiden van de par-vijf negende – Svensson vond de green in twee slagen en Strydom holede een putt van 7 meter om up-and-down te gaan – maar de 39-jarige bogeyde de tiende en elfde om terug te vallen.

Svensson liet ook een slag vallen op de elfde nadat hij zijn tee-shot naar rechts stuurde, maar Frittelli miste de green op de twaalfde, waardoor hij alleen aan de leiding kwam.

Op dat moment stond Frittelli gelijk met drie andere spelers op één slag achterstand, maar al snel werd het een driemanschap toen Lombard naar de top steeg.

Na een bogey op de eerste birdiede de 29-jarige de derde na een lay-up, plaatste een approach op iets meer dan 4 meter op de vijfde en maakte zijn up-and-down op de negende.

Een tee-shot binnen tik in afstand op de twaalfde bracht hem in de dubbele cijfers en twee putts op de veertiende brachten hem aan de leiding, maar Svensson maakte zijn putts ook om weer op kop te komen.

Een drieputt van meer dan 24 meter op de vijftiende bracht Lombard twee slagen achter en Frittelli was opnieuw de naaste achtervolger na een slimme up-and-down op de dertiende.

Svensson maakte vervolgens een rommeltje van de veertiende, ging van een waste-gebied naar zand naar een lastige ligging terwijl hij een slag verloor, waardoor de leiding terugkwam bij Frittelli.

Een putt van 12 meter op de zestiende bracht Frittelli twee slagen voor, en terwijl Lombard de zeventiende birdiede vanaf 2.5 meter, moest hij genoegen nemen met zijn zevende DP World Tour runner-up finish omdat de leider zijn zenuwen in bedwang hield.

Strydom bogeyde de vijftiende op weg naar een ronde van 73, terwijl Lacroix eindigde met een birdie-birdie-finish in zijn ronde van 70.

De Canadees Aaron Cockerill en de Zweed Sebastian Söderberg eindigden op acht onder, een slag voor de Denen Rasmus Højgaard en Niklas Nørgaard, de Zwitser Joel Girrbach en de Fransman Julien Guer.

Trio deelt leiding na uitdagende dag in Bahrein; Huizing en Van Driel door