Het eerste golfnieuws

Droom komt uit voor 18-jarige Afrikaan

ImageTijdens het Dunhill Links Championship maakte Eugen Maroga in de pro-am zijn debuut. De jonge golfer is 18 jaar en komt uit Mpumalanga, diep in het Afrikaanse woud, vlakbij het Kruger reservaat.

Zijn verhaal is prachtig. Twee jaar terug leefde Maroga nog in de bush en bracht hij zijn dagen door als herder en een enkele keer als caddie bij de plaatselijke golfclub Pilgrim’s Rest. En net als vele caddies voor hem, vond hij het spel mooi en fantaseerde hij dat hij kon golfen. Maar hij had geen geld om zich fatsoenlijk te onderhouden en dus ook geen geld voor clubs en ballen. Daarom fabriceerde hij zijn eigen club van een stuk waterleiding. Ballen dook hij op uit het water. Met andere caddies legde hij een baan aan in de bush waar hij veel oefende. Een enkele keer speelde hij middenin de nacht op de baan, waarbij hij de holes voor zich zag in zijn herinnering. Hij maakte grote vorderingen en werd heel snel heel goed in golf.
Zijn liefde voor de sport bleef niet onopgemerkt door de leden van de club. Afgedankt materiaal ging voortaan naar hem. Hij kreeg zijn eerste handschoen en schoenen van een vriendelijke bezoeker. Uiteindelijk werd hij opgemerkt door Barry Hayes, een zakenman uit Johannesburg, Hayes nodigde de jongen uit over te komen. In de grote stad keek Maroga zijn ogen uit. Nog nooit had hij een roltrap gezien. Hij kon zich snel aanpassen en begon wedstrijden te spelen, die hij ook nog eens won. En zo gebeurde het dat de jongen uit de bush zij aan zij met Ernie Els en Colin Montgomerie aan de start verscheen van het Dunhill Links Championship. Een droom kwam uit.