Dreamland Pyramids Classic: Tomás Gouveia viert eerste overwinning als professional

In de play-off bepaalden de Portugees Tomás Gouveia en Kristof Ulenaers uit België de winnaar van de Dreamland Pyramids Classic 2021. Na 54 holes van de Pro-Golf-Tour-première op het Dreamland Golf Resort in Caïro, Egypte, deelden de twee professionals de eerste plaats, elk met 11 onder par; op de eerste extra hole zegevierde Gouveia vervolgens met een veilige par toen Ulenaers een bogey maakte. Voor de 26-jarige uit Faro is het het eerste toernooi succes in zijn professionele carrière.

Max Albertus, Philip Bootsma en Mike Toorop eindigden als beste Nederlanders in het toernooi met 4-onder en een gedeelde 8e plaats. Stan Kraai werd met +1 gedeeld 32e. Eerder misten Peter Melching, Mats Markovits en Michael Wedema de cut in het toernooi.

Caïro / Egypte – “Dat was echt een zware strijd vandaag in de grote hitte! Kristof was er altijd, hij gaf niet op en het bleef spannend tot het einde. Nu ben ik natuurlijk ontzettend blij dat het gelukt is om mijn eerste toernooizege als prof te behalen en dat ik deze week tot een goed einde heb gebracht.”

De Portugees speelde foutloos in de eerste ronde, tekende een foutloze scorekaart met vier birdies en dus een ronde van 68. En toch stond hij na 18 holes twee slagen achter op de Belg Kristof Ulenaers, die de klassieke parkbaan van Dreamland Golf Resort afrondde met een fantastische 66. Maar in ronde 2 nam Gouveia de leiding met een ronde van 67 en had nu twee slagen voorsprong op de Belg. En het bleef spannend op de dag van de finale: De eerste negen werden gespeeld door de koplopers met elk 34 slagen, en toen Ulenaers ook een 34 noteerde voor de terugweg naar het clubhuis, maar Gouveia maakte een 36 waardoor de twee in een play-off terecht kwamen.

Hij kon zijn kans echter niet benutten in het duel, sloeg zijn afslag in de struiken naast de 18e hole en kon uiteindelijk alleen maar een bogey maken, terwijl Gouveia foutloos bleef en uiteindelijk van een meter zijn par maakte en zijn eerste overwinning als prof behaalde.

In zijn rookieseizoen 2018 stond Tomás Gouveia, wiens broer Ricardo op de Challenge Tour speelt, tweemaal op het winnaars podium van de Pro Golf Tour en deelde hij de tweede en de derde plaats. “Ik heb tijdens de lockdown heel intensief getraind en mijn spel gestabiliseerd. De weken hier in Caïro waren fantastisch, alles werkte gewoon, mijn slagen waren zeer consistent’, zei Gouveia, die met zijn overwinning ook de eerste plaats behaalde in de Pro Golf Tour Order of Merit.

Met 7551 punten voert hij nu de ranglijst aan, voor de Fransman Mathieu Decottignies Lafon (7227 punten) en de Zwitser Marco Iten (6957 punten). Mike Toorop is de hoogst genoteerde Nederlander in de Order Of. Merit met een 9e plek. Max Albertus volgt op de 15e plaats.

De Pro Golf Tour neemt nu een pauze tot 30 juni.