DP World Tour Championship: Luiten en Besseling 43e en Fitzpatrick wint!

Een dubbel bogey en bogey aan het eind van zijn ronde heeft Wil Besseling gelijk laten eindigen met Joost Luiten op de gedeelde 43e plaats in het DP World Tour Championship. Hij en Luiten eindigde in de wedstrijd in Dubai met 1-onder op 14 slagen afstand van de winnaar Matthew Fitzpatrick. Voor de Nederlanders was er een cheque van bijna 24.000 euro.

De winst in de Order of Merit ging niet naar Fitzpatrick maar naar Lee Westwood (foto) die met een tweede plaats in het toernooi niet alleen 700.000 euro kreeg maar ook nog eens een cheque van 2 miljoen voor het winnen van de Harry Vardon Trophy. Fitzpatrick kreeg ook een aardige bonus voor zijn zesde overwinning op de Europese Tour namelijk bijna 2.5 miljoen.

Patrick Reed eindigde op de gedeelde derde plaats naast Viktor Hovland, waardoor hij net niet de eerste Amerikaanse winnaar van de Race naar Dubai-titel zou worden. Laurie Canter deelde met de Fin Sami Valimakli de gedeelde vijfde plaats.

Fitzpatrick begon de dag met een gedeelde leiding, maar wist snel met birdies in het begin van zijn ronde afstand te nemen. De Engelsman wist onder andere met een putt van de rand van de green zijn par te maken op de achtste en ging zijn tweede negen in met 3 slagen voorsprong. 

Reed, die in de voorste groep speelde, was hersteld van een vroege bogey door de vierde, zesde en chip-in van de zevende green te birdieen, waarbij de nummer 11 van de wereld vervolgens op de 12e een bogey maakte door een drie-putt.

De Amerikaan produceerde op de 15e weer wat short-game magie en maakte birdie maar bogeyed de volgende, waardoor Reed zijn verwachte voorsprong in Race to Dubai verloor toen Canter vanaf de 14e back-to-back birdies maakte om tot 14-onder te komen. .

Reed raakte verder achterop met een bogey op de 17e par-drie, met tweevoudig Order of Merit-winnaar Westwood die op twee van zijn drie laatste holes een birdie maakte om zich bij Canter op een gedeelde tweede plaats te komen.

Canter zag vervolgens zijn score minder worden op de 17e waar hij een dubbel-bogey maakte door eerst zijn pitchte kort te laten die weer terug rolde naar bijna de plek waar hij hem vandaan sloeg en vervolgens zijn derde slag ook nog niet op de green te krijgen. 

Fitzpatrick werd op de 18e gedwongen op te leggen na weer een slechte tee-shot, maar sloeg zijn derde schot op iets meer dan 7 meter en met twee putts maakte hij zijn winnende par. Een slot par voor Canter zorgde ervoor dat Westwood de week solo zou eindigen als tweede en daarmee de European Tour’s Order of Merit won en dat weer sinds 2009.

Reed wist met een afsluitende birdie op 13-onder te eindigen naar naast Hovland, terwijl Tyrrell Hatton de week eindigde op een gedeelde achtste plaats en Tommy Fleetwood een afsluitende 69 maakte om samen met Collin Morikawa op een 10e plaats te eindigen.