PGA Tour

David Riley pakt de leiding in het Charles Schwab Challenge

Davis Riley beleefde een spannend avontuur tijdens de Charles Schwab Challenge, vooral toen een 70 minuten durende weersvertraging hem dwong om te pauzeren vlak voordat hij zijn laatste putt in de tweede ronde op de Colonial Country Club kon maken.

Hoogtepunten van Riley’s tweede ronde bij de Charles Schwab Challenge

Toen het spel vrijdag werd hervat, maakte Riley kalm een par-putt van 30 cm, waarmee hij een bogey-vrije 6-onder 64 voltooide en op een totaal van 10-onder kwam. Dit bracht hem twee slagen voor Hayden Buckley en Pierceson Coody, die beiden indrukwekkende rondes van 65 speelden.

Reflecterend op de vertraging, zei Riley: “Ik had honger, dus ik heb wat gegeten, wat fijn was. Gelukkig was het een putt van 30cm recht omhoog de heuvel op. Dus niet veel om me zorgen over te maken. Ik maakte ongeveer vijf putts van binnen een meter voordat ik daarheen liep om de ronde af te sluiten. Ja, precies in het midden en hij ging erin.”

Riley’s avontuur omvatte een chip naar 30 cm op de negende hole voordat de hoorns afgingen vanwege onweersbuien met bliksem in de omgeving. Ondanks een korte regenbui had de weersvertraging weinig impact toen het spel werd hervat.

Buckley, die op de green was bij hole 6 toen de vertraging begon, hervatte het spel met een birdie van 1.5 meteren maakte daarna par om zijn ronde van 65 te voltooien. Ondertussen, Coody, in een van de laatste groepen, maakte birdies op de laatste drie holes, met een spectaculaire putt van 9 meter op de par-3 16e en afgemaakt met approaches binnen 1 meter op holes 17 en 18. Zijn eerste negen holes waren behoorlijk turbulent, met een eagle op hole 2, gevolgd door drie bogeys en twee birdies.

Sungjae Im (64) en Keegan Bradley (66), die ochtendrondes speelden, stonden gelijk voor de vierde plaats op 6-onder, samen met Sepp Straka (66).

Hoogtepunten van Schefflers tweede ronde bij de Charles Schwab Challenge

Scottie Scheffler

Scottie Scheffler had een opmerkelijke ronde met vier opeenvolgende birdies, eindigend met een 65 na een teleurstellende openingsronde. Op 3-onder stond hij gelijk voor de 15e plaats, een slag beter dan lokale favoriet Jordan Spieth.

Scheffler’s eerste birdie op vrijdag was een putt van 4.5 meter op de par-3 13e hole. Zijn beste moment kwam na een drive in de fairway bunker op de derde hole, vanwaar hij naar ongeveer 30 cm sloeg voor zijn vierde opeenvolgende birdie.

Spieth, de Colonial-kampioen van 2016, had een tweede ronde van 67. Hij begon vrijdag met een putt van 7 meter op de 10e hole, de eerste van vijf birdies in zijn eerste zes holes. Hij eindigde echter met twee bogeys en geen extra birdies.

27-jarige Riley

De 27-jarige Riley’s enige PGA TOUR overwinning kwam bij het Zurich Classic team event met Nick Hardy vorig jaar in New Orleans. Hardy, in Riley’s drietal op vrijdag, maakte een par-putt van 4 meter na de vertraging om zijn ronde van 70 te voltooien, en net de cut te halen op 2-over voor de week.

“Als ik eerlijk ben, toen ik op de green stond… was ik meer opgewonden om Nick’s putt te zien, en moedigde ik hem aan,” zei Riley. “Het is altijd fijn om met een goede vriend te spelen, en het zorgde voor een comfortabele eerste twee dagen.”

Riley, die twee jaar geleden meedeed om de overwinning bij Colonial voordat hij op een gedeelde vierde plaats eindigde, zal nu proberen zijn huidige vorm te benutten om een tweede DP World Tour-titel te behalen. Sam Burns, die dat jaar een comeback van zeven slagen maakte om te winnen in een playoff tegen Scheffler, blijft een goede vriend van Riley.

Verdedigend kampioen Emiliano Grillo haalde ook net de cut op 2-over 142, na een openingsronde van 74 gevolgd door een 68.