Het eerste golfnieuws

Chris van der Velde beste Nederlander na dag 1 TNT Dutch Open

ImageOnder goede condities konden de spelers hun eerste dag op de Hilversumsche Golf club afronden. Chris van der Velde (foto) eindigde met een ronde van 65 slagen (-5) op de gedeelde 2e plaats als beste Nederlander in het klassement.

Van der Velde sloeg zijn slagen naar de green dichtbij de pin alsof het een doodgewone zaak is, zodat de birdies niet uit konden blijven.

Van der Velde is tegenwoordig coach van het Nederlandse team en speelt slechts part-time op de tour. Hij heeft dit jaar pas vier toernooien gespeeld. ?Bij elk toernooi dat ik speel ga ik er vanuit dat ik ga winnen. Dat is de enige juiste attitude en dat probeer ik ook de jonge spelers bij te brengen?, aldus Van der Velde.

Maarten Lafeber kwam met een birdie op 18 op 4-onder par (66 slagen) en de gedeelde 6e plaats. De andere twee spelers die hun ronden bijna wekelijks op de European Tour spelen Robert-Jan Derksen en Rolf Muntz eindigden hun ronden met 71 slagen (+1) en respectievelijk 73 slagen (+3). Zij delen de 82e en 112de positie.

Niels Kraay en Guido van der Valk speelden hun ronde onder par namelijk in 68 slagen (-2) en delen de 19e plaats. Joost Steenkamer (+2), Stephane Lovey (+5), Ralph Miller (+4), Joost Huurman (+7) en Simon Crosby (+2) speelden hun ronde boven par en zullen er alles aan moeten doen om er zaterdag nog bij te mogen zijn. De cut wordt verwacht op -2.

Van de Nederlandse amateursgolfers had Sander van Duijn de laagste score met 70 slagen (par) en hij kwam daarmee op de gedeelde 65e plaats. Inder van Weerelt speelde zijn ronde in 71 slagen en deelt daarmee de 82e plaats. Edward de Jong maakte zijn ronde af met 72 slagen (+2) en staat daarmee op de 99e plaats. Niels Boysen ondervond soms wat moeite met het vinden van de fairway met zijn drives en kwam in het clubhuis met 74 slagen (+4).

De laatste amateur van het rijtje Maarten Slootmaekers had 76 slagen nodig en staat daarmee op +6 voor het toernooi.

De 25-jarige Duitser Tobias Dier gaat aan de leiding. Hij speelde een fabelachtige ronde met 10 birdies en geen bogies. Met 60 slagen heeft hij het baanrecord verbroken en zijn eigen record verbeterd met maar liefst 5 slagen. Slechts 8 spelers gingen hem ooit voor op de tour met een ronde van 60 slagen. Dier miste 12 keer de cut in zijn laatste 15 toernooien. Zijn enige overwinning op de Europese Tour tot nu toe was in 2001 tijdens het Ierland Open. Hij staat 182e in de Order of Merit.

Voormalig Ryder Cup spelers David Gilford en Ronan Rafferty delen de tweede plaats met Raymond Russell en Van der Velde op 5-onder par. Op 4-onder par volgen 7 spelers, waaronder de Ier Padraig Harrington. Justin Rose volgt met 67 slagen, terwijl titelverdediger Bernhard Langer niet beter kon spelen dan een ronde van 71 slagen. John Daly die ondanks zijn handblessure toch meespeelt, speelde level par (70) en staat daarmee 10 slagen achter de leider.