DP World Tour

Callum Shinkwin pakt de leiding maar Daan Huizing dichtbij in Ras Al Khaimah

Kan Daan Huizing nog verder klimmen in het klassement in Ras Al Khaimah

In een golfspektakel dat Ras Al Khaimah in vervoering bracht, heeft de Engelse golfer Callum Shinkwin (foto) een indrukwekkende prestatie neergezet door acht opeenvolgende birdies te maken en daarmee een fenomenale score van 62 te behalen. Hiermee veroverde hij een voorsprong van twee slagen na de eerste ronde van het Ras Al Khaimah Championship.

Shinkwin, al twee slagen onder par voordat hij zijn ongekende reeks begon op de 16e hole van de Al Hamra Golf Club, maakte maar liefst tien birdies in 11 holes. Er ging zelfs een opwindend gerucht rond over een mogelijke 59. Helaas eindigde die droom door een bogey op de zevende hole, maar Shinkwin herpakte zich direct met een birdie op de volgende hole. Zijn totaalscore van tien onder par plaatste hem twee slagen voor op landgenoot Richard Mansell en de Zuid-Afrikaan Brandon Stone.

Mansell beleefde ook een uitstekende ronde, bereikte eveneens de score van tien onder par, maar kende een hapering met een double-bogey op de achtste hole. Stone, die terugkeerde naar de DP World Tour na een seizoen op de European Challenge Tour, maakte een sterke eindsprint met zes slagen winst in zijn laatste zeven holes, waarmee hij eindigde met een score van 64.

Andere internationale golfers die zich in de schijnwerpers plaatsten, waren de Portugees Ricardo Gouveia, de Fransman Frederic Lacroix en de Duitser Freddy Schott, die allen op zeven onder par stonden.

Shinkwin’s acht opeenvolgende birdies waren slechts één minder dan het DP World Tour-record van James Nitties, en hij evenaarde zijn laagste score op de Tour van het Shenzhen International in 2016. Na een verdienstelijke gedeelde 11e plaats op de Hero Dubai Desert Classic, heeft de 30-jarige Shinkwin nu zijn zinnen gezet op zijn derde DP World Tour-titel.

“Ik baalde een beetje van de zevende hole,” gaf hij toe. “Het is niet gemakkelijk om een 59 te halen op een par 72-baan, maar ik bleef gewoon doorgaan, hole na hole birdies maken en dacht eigenlijk niet aan 59. Ik wilde mijn vorige score (62) met één slag verslaan, want als je een record hebt, wil je die records altijd blijven verbeteren. Maar acht jaar later heb ik weer een 62 geschoten, dus ik ben blij. De volgende dag is een nieuwe dag en één slag tegelijk.”

Shinkwin begon zijn fantastische ronde op de tiende hole, waar hij een tap-in overliet op de 13e en profiteerde van de par-5 14e voordat zijn indrukwekkende reeks begon. Hij holede van buiten de green op de 16e en 17e, werkte zich vanuit het zand op de par-5 volgende naar binnen met een score van 31. Zijn precisie met een approach binnen zes voet werd gevolgd door een lange putt op de tweede, en hij maakte vervolgens een tweepuntsverbetering op de par-5 derde en holede een putt van 25 voet op de vierde.

De spanning nam toe toen hij zich op de drivebare par-4 vijfde vanuit het zand omhoog werkte, maar een bogey op de par-3 zevende na het missen van de green bracht kortstondig een schaduw over zijn ronde. Echter, Shinkwin herstelde direct met twee putts op de par-5 volgende.

Ook Mansell en Stone maakten indruk met hun uitstekende prestaties, waarbij Mansell begon op de tiende en eindigde met twee eagles. Stone, profiterend van de par-5s op de back nine, deelde de tweede plaats met Mansell.

De ochtendgroep zag de Portugees Ricardo Gouveia als frontman, die bogey-vrij bleef, terwijl Freddy Schott eindigde met een indrukwekkende birdie-eagle en Lacroix slechts één slag verloor in zijn ronde van 65.

In het achtervolgende peloton bevonden zich talenten zoals de Deen Rasmus Højgaard, de Nederlander Daan Huizing, de Kiwi Samuel Jones en de Zuid-Afrikaan Zander Lombard, allemaal op vier slagen achterstand van de leiders.

Met Shinkwin’s buitengewone prestatie en het veld vol getalenteerde golfers, belooft het Ras Al Khaimah Championship een boeiend vervolg te krijgen, waarbij elke slag en birdie het golfpubliek in vervoering zal brengen.