Het eerste golfnieuws

Augusta nu ook via het world wide web onder vuur

ImageDe Augusta National Golf Club (ANGC) is een van de meest prestigieuze golfclubs in de VS zo niet in de wereld. Ieder jaar wordt op de baan van Augusta in april het Masters Golf Tournament gespeeld.

De baan is niet alleen van uitstekende kwaliteit, spelers vinden het een roeping om daar te spelen. Bij de oprit staan echter bordjes als ?No Girls Allowed? en dat is velen een doorn in het oog. De exclusieve club weigert het lidmaatschap aan vrouwen en beroept zich daarbij op de traditie. De voorzitter Hootie Johnson vindt discriminatie van sexe lang niet zo ernstig als rassendiscriminatie. In 1990 werd de prestigieuze golfclub onder druk gezet om ook niet-blanke spelers te accepteren.

Grote groeperingen vinden het ontoelaatbaar dat vrouwen nog steeds geweigerd worden door de golfclub en vinden dat Augusta een morele verplichting heeft om de deuren voor vrouwelijke leden te openen. Een zwaarwegend argument daarbij is dat met de organisatie van een van de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld de golfclub een publieke faciliteit is geworden. Het evenement wordt met veel trots gepresenteerd op de televisiezenders en is daarmee voor iedereen toegankelijk. Dat staat echter in schril contrast met de huidige praktijk dat vrouwen niet welkom zijn op de baan. En dat wordt door het grote Amerikaanse publiek terecht niet geaccepteerd. Onder de leden van Augusta bevinden zich prominente leiders van bijvoorbeeld Harvard University, het United States Diplomatic Corps en het United States Olympic Committee, terwijl deze organisaties zich formeel inzetten voor de gelijke behandeling van vrouwen. In de Verenigde Staten lopen de emoties hoog op en daarvan getuigen de volgende websites: http://www.augustadiscriminates.org/ www.golfersforarealcause.org www.theburkstopshere.com