Alfredo Garcia-Heredia wint na slijtageslag de B-NL Challenge Trophy

De B-NL Challenge Trophy, het internationale golftoernooi dat van 26 tot en met 29 augustus op The Dutch in Spijk werd gespeeld eindigde in een play-off met maar liefst vier man. De 39-jarige Alfredo Garcia-Heredia trok na een ware marathon op de zevende play-off hole de zege en de hoofdprijs van €37.500,- naar zich toe.

Nederlanders

Beste Nederlanders deze week waren Daan Huizing en Kiet van der Weele. Huizing, de nummer tien van de Europese Challenge Tour speelde een goed toernooi, maar liet het na de eerste dag na om de aansluiting met de top vast te houden. Toch keek hij terug op een mooie week: “Het was heel fijn om weer een toernooi in Nederland te kunnen spelen. Vooral fijn om weer publiek te hebben. Ik was van tee tot green niet echt goed, maar met mijn korte spel heb ik veel gered. Al met al een prima week.”

Amateur Kiet van der Weele (21) hield zich als amateur knap staande in het professionele veld. Met scores van 73-69-70-68, totaal -4, bezette hij de gedeelde 17de plaats, mede dankzij een spectaculaire eagle op de laatste hole. “Ik heb veel geleerd deze week,” aldus Van der Weele. “Gezien hoe de spelers slim spelen. Weten wanneer je moet aanvallen en wanneer je wat conservatiever moet spelen.”

Mike Toorop, de 3de Nederlander die het weekend haalde, eindigde met +11 op de 64ste plaats.

De 15-jarige Thomas Boer won de Players Experience, het format waarbij jonge talenten in het weekend samen speelden met de professionals voor een onvergetelijke ervaring.

Beste golfer van Nederland en ambassadeur Joost Luiten keek terug op een prachtig toernooi. ‘Het was een mooie week waarin jong golftalent de kans kreeg om van dichtbij te zien wat het is om op het hoogste niveau te spelen. Dit toernooi is in mijn ogen onmisbaar voor de ontwikkeling van Nederlands golftalent.’

Volgend jaar:

De B-NL Challenge Trophy, het internationale golftoernooi, dat nu en in de toekomst de kweekvijver van golftalent voedt werd dit jaar op The Dutch in Spijk gespeeld.

De Nederlandse Golf Federatie is een samenwerking aangegaan met de Koninklijke Belgische Golf Federatie, dat volgend jaar gastheer is van dit toernooi. In 2023 wordt het toernooi dan weer in Nederland gehouden.

Stimuleren

Het is de NGF er veel aan gelegen om dit toernooi en het Big Green Egg Open (voor vrouwen) in de toekomst op de kalender te houden. Elf jaar geleden werd er voor het laatst een toernooi van de Challenge Tour in Nederland gespeeld. “Het stimuleren van jeugdgolf blijft belangrijk voor ons”, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens. Slechts 4,5% van het aantal golfers in Nederland is 21 jaar of jonger: 18.000 in getal. In de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar zijn dat er 12.000. Stevens: ‘Teamsporten als hockey en voetbal zijn grote ‘concurrenten’. Hoe groter wij de vijver maken, hoe groter de kans dat je er talent uitvist.’