PGA Tour

Wyndham Clark wint het US Open Rory McIlroy op 1 slag

Rory McIlroy wacht negen jaar op een vijfde grote major overwinning en ook dit keer was het net niet. De Noord-Ier eindigde met 1 slag meer dan de winnaar, de Amerikaan Wyndham Clark.

De 29-jarige Clark eindigde met een ronde van 70 slagen om zijn eerste major te claimen met 10-onder en de cheque van 3.6 miljoen dollar!

“US Opens zijn zwaar. Ik voelde me echter op mijn gemak en bleef tegen mezelf zeggen: ‘Ik kan dit, ik kan dit’,” zei hij.

McIlroy zag er verslagen uit maar was toch weer positief en zei: “Ik ben er, het zijn zulke kleine marges.”

De overwinning Clark betekent dat het nu 3.234 dagen geleden is sinds McIlroy’s laatste grote major overwinning in het US PGA Championship in Valhalla dat in 2014 gespeeld werd.

En of het nu op Southern Hills, Torrey Pines, de Augusta National, St Andrews of nu op de ultra-exclusieve North Course van de Los Angeles Country Club hij kwam opnieuw net tekort.

McIlroy vond dat hij het zeker op de greens heeft laten liggen, hij sloeg er meer in regulation dan welke andere speler ook.

Een birdie op hole 1 leek de juiste toon te zetten, maar daarna bleek het een moeilijke dag voor McIlroy die op de verraderlijk snelle en uitgedroogde greens er geen putt in kreeg.

Een gemiste birdie-putt vanaf 1.20 meter op de par-vijf achtste bleek cruciaal, net als een slordige bogey op de par-vijf veertiende.

Voorafgaand aan deze week had Clark slechts in twee van zijn zes eerdere grote kampioenschappen de cut gehaald, met een gedeelde 75e plaats op het US PGA Championship in 2021 als zijn beste resultaat.

De nummer 32 van de wereld, die vorige maand zijn eerste PGA Tour-overwinning behaalde in Quail Hollow, zag er kalm en zelfverzekerd uit op de zonovergoten noordbaan en zelfs toen hij in de problemen kwam, kon hij de schade op zijn scorekaart beperken.

Nadat hij twee pogingen had gedaan om uit middelhoge graspollen links van de achtste green te spelen, was hij in staat om tot een meter te chippen en zo ervoor te zorgen dat hij slechts één slag liet vallen.

“Die up-en-down voor bogey was waarschijnlijk de sleutel tot mijn overwinning”, zei Clark, die de vijfde opeenvolgende speler wordt die zijn eerste major wint in het US Open.

De zichtbaar emotionele Clark, die het toernooi opdroieg aan zijn overleden moeder, Lise, die stierf aan borstkanker in 2013, omhelsde zijn caddie John Ellis en familieleden op de 18e green na het parren van de laatste hole om zijn overwinning te bezegelen.

“Ik had gewoon het gevoel dat mijn moeder over me waakte”, zei hij.

De nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, werd derde nadat hij ook had getekend voor een totaal van 70 slagen en zeven onder.

Net als zijn speelpartner McIlroy kon de Amerikaan zijn ritme op de greens niet vinden, ondanks dat hij tijdens de week aan zijn putter had gesleuteld.

“Ik had gewoon het gevoel dat ik niet scherp genoeg was om hoger op het bord te komen. Je moet de bal op de juiste plek leggen en het is moeilijk om putts te maken”, zei de Masters-winnaar van 2022.

De gedeeld leider van de ene op de andere dag, Rickie Fowler, zakte weg naar een teleurstellende ronde van 75 slagen en eindigde op een gedeelde vijfde plaats.

De Australiër Min Woo Lee en de Engelsman Tommy Fleetwood eindigden het kampioenschap ook op vijf onder, waarbij de Engelsman op de zesde en 14e hole een eagle maakte terwijl hij de laagste ronde van de dag neerzette met 63 slagen!

US Open 2023: Rickie Fowler en Wyndham Clark leiden maar Rory McIlroy op 1 slag afstand