Het eerste golfnieuws

Wyndham Championship: Russell Henley leidt en gaat Justin Thomas de cut missen?

Russell Henley leidt in het Wyndham Championship na een indrukwekkende eerste ronde. De viervoudig winnaar op de PGA Tour, eindigde de afgelopen drie jaar in de top 10 van het toernooi en hoopt dit jaar zijn voorsprong niet te verspelen, zoals hij dat in 2021 deed.

De Amerikaan stond twee jaar geleden na elk van de eerste drie rondes aan de leiding, maar wist het niet vast te houden met een ronde van 71 op de laatste dag, waardoor hij op een gedeelde zevende plaats eindigde.

“Ik denk er veel aan,” zei Henley. “Ik bedoel, ik stond twee jaar geleden met drie slagen voor op de laatste dag en stond een paar slagen voor op hole 11, maar ik kreeg het niet voor elkaar.”

Henley had een korte putt voor een eagle en zes birdies om in zijn openingsronde dit jaar weer aan de leiding te komen. De 34-jarige stond al op vijf onder toen hij op hole 15, een par-5, arriveerde, waar zijn tweede slag over een vijver binnen 2 meter van de hole kwam, waarna hij de eagle maakte.

Adam Svensson, gedeeld tweede met Byeong Hun An, hoopt op zijn tweede PGA Tour-overwinning na het RSM Classic van vorig jaar november. Hij begon zijn ronde op de tweede negen van de baan en maakte vijf birdies op zijn laatste zeven holes.

Andrew Novak (zes-onder 64) staat op de vierde plaats, één slag voor Adam Scott en J.T. Poston die gedeeld vijfde staan. De opkomende Zweedse speler Ludvig Aberg maakt deel uit van een grote groep die gedeeld zevende staat op vier onder par.

Gaat Justin Thomas de cut missen?

Justin Thomas staat voor de zesde keer in zijn laatste acht toernooien op de rand om de cut te missen en daarmee ook de kwalificatie voor de FedExCup play-offs. De Amerikaan had een openingsscore van 70 slagen (par). De tweevoudig winnaar van het PGA Championship heeft nog nooit eerder de play-offs gemist in zijn PGA Tour-carrière en kwalificeerde zich zeven seizoenen op rij. Maar momenteel staat Thomas op de 79e plaats in de FedExCup-stand en buiten de top-70 kwalificatieplaatsen.

De Australische veteraan Adam Scott zit ook in de strijd voor een plek in de FedExCup play-offs. Hij staat momenteel 81e in de stand, maar zou zich als 68e kwalificeren als de huidige resultaten standhouden. Hij staat na de eerste ronde op een gedeelde vijfde plaats.