Challenge Tour

Wat een start van Dario Antonisse in Portugal

Dario Antonisse

Het Open de Portugal begon voor Dario Antonisse met een uitstekende gedeelde derde plaats en een score van 6-onder. De 25-jarige Nederlandse golfer maakte geen fouten tijdens zijn ronde en wist 12 holes in par te spelen, om vervolgens ook zes birdies te noteren. Ook Wouter de Vries presteerde goed op de eerste dag van het toernooi. De 36-jarige ervaren rot wist drie birdies te maken en eindigde zijn ronde met een score van 2-onder, wat resulteerde in een 25e plaats.

Lars van Meijel en Sven Maurits hebben nog wat werk te verzetten. Zij staan momenteel op par en +2 en bevinden zich respectievelijk op de 66e en 109e plaats in het klassement.

Tomás Bessa zorgde voor vuurwerk door een schitterende ronde van 9-onder par, oftewel 63 slagen, neer te zetten en daarmee de leiding te nemen op de eerste dag van het Open de Portugal op de Royal Obidos golfbaan.

De Portugees leverde zijn beste ronde van het seizoen af voor eigen publiek. Hij noteerde birdies op de tweede, vijfde, zevende en negende hole op de heenweg, gevolgd door nog eens vijf birdies na de turn, zonder een bogey te maken. Hiermee nam hij de koppositie in.

De 27-jarige Bessa, wiens beste resultaat van het seizoen tot nu toe een gedeelde 28e plaats was in het Andalucía Challenge de Cádiz in juni, was verheugd dat zijn putten hem een vliegende start op eigen bodem had opgeleverd.

“Ik speelde geweldig gedurende alle 18 holes,” zei hij. “Ik maakte goede putts en sloeg de bal goed. Het is mijn laagste ronde ooit, en om dat te doen in mijn thuisland maakt het nog specialer.

“Ik speelde van tee tot green goed, maar vooral bij de midrange en korte putts, ik maakte bijna alles. Van binnen 10 voet miste ik niet, wat hielp om de ronde gaande te houden. Ik heb slechts een paar greens gemist, maar ik was nog steeds in staat om een up-and-down te maken, dus dat was ook belangrijk.

“Ik probeerde de hele ronde rustig te blijven. Mijn caddie hielp me veel om in het moment te zijn, en ik denk dat ik het goed heb gedaan.”

Bessa staat momenteel op de 194e plaats in de Road to Mallorca Rankings en hoopt op een sterke finish in 2023 om zich te verzekeren van een plaats bij de top 45 voor de seizoensafsluitende Rolex Challenge Tour Grand Final, ondersteund door de R&A.

“Het seizoen is niet goed voor me verlopen, vooral mentaal,” voegde hij eraan toe. “Het was zwaar, maar ik voelde dat ik vandaag een goed ritme en vertrouwen had.

“Een overwinning zou alles veranderen. Het zou heel bijzonder zijn om hier een eerste overwinning te behalen of een zeer hoge eindklassering. Dat is precies wat ik moet doen om dit seizoen de juiste richting op te sturen.”

De Engelsman Marco Penge bezet de tweede plaats met 7-onder par, terwijl de Spanjaard Manuel Elvira, de Nederlander Antonisse (foto), de Fransman Frederic Lacroix en de Engelsman Lee Slattery één slag achter hen staan met 6-onder par en op de derde plaats.

De Italiaan Gregorio De Leo en de Deen Jeppe Kristian Andersen delen de zevende plaats met 5-onder par.

De tweede ronde begint om 7:50 uur lokale tijd, waarbij Bessa afslaat samen met Elvira en de Zuid-Afrikaan Brandon Stone om 13:20 uur.