Challenge Tour

Voor Lars van Meijel voorlopig geen European Tour, Marco Penge wint in Spanje!

Het was een onvergetelijke week op de Rolex Challenge Tour Grand Final, ondersteund door The R&A, waarin Marco Penge schitterde door de tweede Engelsman in evenveel jaren te worden die de dubbelzege pakte op zowel het toernooi als in het seizoenslange Road to Mallorca Rankings-klassement.

Lars van Meijel zal nog moeten wachten op zijn promotie naar de European Tour. De 29-jarige Nederlander eindigde een na laatste in dit toernooi met een eindscore van +17!

De 25-jarige Penge sloot de week af met een laatste ronde van drie onder par, waarmee hij uitkwam op tien onder par voor het hele toernooi en een overtuigende overwinning van zes slagen behaalde op de Fransman Tom Vaillant, die op de tweede plaats eindigde op Club de Golf Alcanada en daarmee ook een plekje veroverde in de top 21 van de Road to Mallorca en promotie naar de DP World Tour veiligstelde.

Penge volgt daarmee in de voetsporen van landgenoot Nathan Kimsey, die vorig jaar de seizoensfinale won om de Rankings-titel te veroveren. Hij is nu de 13e Challenge Tour Number One uit Engeland.

Penge begon de dag met een voorsprong van slechts één slag op Vaillant, maar een bogey op de eerste hole deed zijn voorsprong verdwijnen. Gelukkig herstelde hij zich briljant. Vier birdies in zeven holes rond de turn en nog een birdie op de vijftiende hole zorgden ervoor dat hij aan de leiding kwam en promotie naar de DP World Tour veiligstelde.

“Om hier te staan en te kunnen zeggen dat ik twee keer heb gewonnen op de Challenge Tour en ook de Rankings heb gewonnen, is moeilijk te bevatten,” zei Penge. “Het is nog niet helemaal doorgedrongen, maar ik ben absoluut door het dolle heen.

“Ik geloof in mezelf en ik weet wat ik kan. Ik stond er behoorlijk goed voor deze week en ik ben gewoon erg blij dat ik alles bij elkaar kon brengen.

“Ik maakte een bogey op één na een slechte slag naar de green. Het duurt bij mij altijd drie of vier holes om in mijn ronden te settelen, en dat is iets waar ik aan moet werken. Maar na drie holes zei ik tegen mijn caddie ‘ik voel me nu normaal, laten we proberen zo ver mogelijk vooruit te gaan,’ en dat heb ik duidelijk gedaan.

“Ik denk dat het birdie op hole zeven alles wel een beetje heeft gesetteld en, zodra ik hole acht door was zonder grote fouten, wist ik dat het goed zou komen.

“Mijn coach, Gary King, is hier de hele week geweest en hij heeft tegen me gezegd dat ik geweldige ballen sloeg, ook al voelde ik dat ik niet geweldig draaide, maar hij zei dat ik dat wel deed.

“Het is nog niet helemaal doorgedrongen, maar ik ben absoluut door het dolle heen.”

Penge, die voor zijn eerste overwinning zes weken geleden op de Open de Portugal in Royal Óbidos nog op de 60e plaats stond in de Rankings, eindigde slechts zeven punten voor de Zuid-Afrikaan Casey Jarvis, die op de tweede plaats in de Rankings eindigde, terwijl de Spanjaard Manuel Elvira derde werd.

De Fransman Ugo Coussaud behaalde de vierde plaats, gevolgd door het Zweedse duo Jesper Svensson en Adam Blommé op de vijfde en zesde plaats, respectievelijk.

De Italiaan Lorenzo Scalise verdiende promotie op de zevende plaats, terwijl zijn landgenoten Andrea Pavan – tweevoudig winnaar op de DP World Tour – en Matteo Manassero – viervoudig winnaar op de DP World Tour en de jongste speler ooit in de geschiedenis van de DP World Tour – terugkeren naar de top van Europa op de achtste en negende plaats.

De Portugees Ricardo Gouveia eindigde als tiende in het Road to Mallorca Rankings-klassement en de Engelsman Alex Fitzpatrick werd elfde. Vaillant klom 21 plaatsen naar de 12e plaats na zijn tweede plaats in Mallorca, terwijl zijn landgenoot Frederic Lacroix derde werd en ook promoveerde naar de DP World Tour.

De Italiaan Francesco Laporta keert terug naar de DP World Tour op de 14e plaats, de Engelsman Will Enefer verdiende zijn eerste promotie op de 15e plaats, en de Spanjaard Ivan Cantero klom op naar de 16e plaats.

De Engelsman Sam Bairstow maakte op de laatste dag een sprong van vijf plaatsen naar de 18e plaats met een vierde plaats. Brandon Stone, tweevoudig winnaar op de DP World Tour, staat op de 19e plaats, de Duitser Maximilian Rottluff, die dit seizoen twee keer heeft gewonnen op de Challenge Tour, staat op de 20e plaats en de Welshman Stuart Manley pakte de laatste beschikbare kaart.

Marco Penge op weg naar de European Tour, Lars van Meijel 43e