PGA Tour

Viktor Hovland wint het Hero World Challenge

Collin Morikawa verspeelde een voorsprong van vijf slagen op de laatste dag in het Hero World Challenge om daarmee eventueel de nieuwe nummer 1 van de wereld te worden. Viktor Hovland eindigde op 18-onder en won het toernooi. Henrik Stenson en Jordan Spieth werden bestraft met twee strafslagen omdat ze van een verkeerde afslagplaats hun bal sloegen!

De Noor Hovland maakte een achterstand van zes slagen goed op een sprankelende zondag op de Bahama’s. Met zes-onder, 66 slagen, wist hij in Albany de week af te sluiten met 18-onder en dat bleek voldoende voor een nieuwe overwinning.

Collin Morikawa had een voorsprong van vijf slagen toen hij de laatste ronde inging en bevond zich in pole position om de overwinning te claimen die nodig was om Jon Rahm van de top van de wereldranglijst te verplaatsen. Alleen de nummer 2 van de wereld moest dit keer genoegen nemen met een gedeelde vijfde plaats na een slotronde van 76 slagen.

Morikawa liet zijn voorsprong vervliegen toen hij zijn bal wegsloeg op de vierde en zesde hole op weg naar double-bogeys op beide holes.

Toen kwam Sam Burns ineens opzetten met drie constructieve birdies vanaf de zesde hole om aan de leiding te gaan. Helaas Burns vond water vanaf de negende tee en maakte een bogey op de par-vijf om de turn te bereiken in 15-onder. Met twee birdies een eagle maar ook een bogey en een triple op de 14e bleef zijn score uiteindelijk op 3-onder en 15-onder voor de wedstrijd.

Bryson DeChambeau, die halverwege de wedstrijd nog de leiding had, eindigde de week op een 14e plaats nadat hij op de laatste hole een triple-bogey maakte voor een twee-over 74. De twee-onder 70 van Rory McIlroy liet hem met 6-onder als 18e eindigen in het deelnemersveld van 20 man.

De onderste twee plaatsen werden ingenomen door de 2019-kampioen Henrik Stenson en Jordan Spieth, die beiden twee strafslagen kregen voor het afslaan van de verkeerde tee-box toen ze probeerden de negende hole te spelen.

Wat gebeurde er? De twee spelers sloegen allebei hun drive vanaf de plek waar ze dachten dat de negende tee-box was, hoewel het al snel duidelijk werd dat de tee ’s nachts was verplaatst en dat ze hun afslagen hadden geslagen vanaf de 17e afslagplaats.

De spelers werden door een PGA Tour-referee op de hoogte gebracht van en kregen twee strafslagen waardoor de bogey van Spieth in een triple-bogey veranderde en Stensons originele par in een double-bogey!