Challenge Tour

Triple bogey voor Van der Weele voorkomt een top positie; amateur Couvra wint het toernooi

Wat vreselijk jammer voor Kiet van der Weele. De 23-jarige Nederlander was goed op weg naar een topklassering in het Challenge de España toen hij op zijn eerste 9 holes 4 birdies liet noteren op de golfbaan van de Club de Golf Playa Serena. Helaas werd de 12e hole hem fataal en stapte hij de green af met een triple bogey. De twee birdies en twee bogeys in het vervolg van zijn ronde zorgden ervoor dat hij deze afsloot met 1-onder en 6-onder voor het toernooi.

Het leek erop dat Van der Weele zijn naam zou laten schitteren in de annalen van het golftoernooi, maar de wispelturige aard van de sport besliste anders. Toch kan hij trots zijn op zijn prestatie tot dat dramatische moment, en het belooft veel voor zijn toekomst in de golfwereld.

Terwijl Van der Weele worstelde met de wisselvalligheden van de golfbaan, ontvouwde zich een opwindend spektakel aan de Costa de Almería. Martin Couvra, een 20-jarige amateur uit Frankrijk, schreef geschiedenis door als de zevende amateur ooit de European Challenge Tour te winnen.

Couvra’s (foto) triomf kwam na een zenuwslopende play-off op de Club de Golf Playa Serena, waar hij een laatste ronde van vijf onder par neerzette, goed voor een totaal van 12 onder par. Hij deelde de leiding met de Italiaan Andrea Pavan en de Noord-Ier Dermot McElroy, die beide acht onder par scoorden in hun laatste rondes.

In de play-off, waar elke slag cruciaal was, toonde Couvra een ongelooflijke vastberadenheid en koelbloedigheid. Nadat Pavan een bogey maakte op de eerste extra hole, kwam het neer op Couvra en McElroy. Couvra hield zijn zenuwen in bedwang en maakte een cruciale par, terwijl McElroy een bogey moest incasseren.

Couvra’s overwinning, zijn eerste in dit kaliber competitie, zal ongetwijfeld een keerpunt in zijn carrière markeren. Hij verzekerde zich niet alleen van de titel in het Challenge de España, maar ook van speelprivileges op de Challenge Tour voor de rest van het seizoen en daarna. Dit betekent dat hij nu de kans krijgt om zijn talent verder te ontwikkelen en te concurreren op het hoogste niveau van het professionele golf.

“Dit verandert mijn hele carrière, want nu heb ik een volledige categorie op de Challenge Tour voor volgend seizoen en ben ik nu aanzienlijk gestegen in de ranglijst,” zei Couvra met een brede glimlach op zijn gezicht.

Het golfpubliek kan zich nu verheugen op het zien van Couvra in actie als professional, en zijn toekomst ziet er veelbelovend uit. Hij zal binnenkort de amateurstatus achter zich laten na de Wereldkampioenschappen voor amateurteams in Abu Dhabi aan het einde van het seizoen.

Couvra’s triomf was echter niet het enige verhaal op de golfbaan in Spanje. Benjamin Hébert uit Frankrijk, Kristoffer Broberg uit Zweden, Lucas Vacarisas uit Spanje en Jamie Rutherford uit Engeland deelden de vierde plaats met 11 onder par. Bovendien eindigden zes spelers een schot verder naar achter op de achtste plaats, waaronder de ervaren Ricardo Gouevia en 2019 Challenge Tour nummer één Francesco Laporta.

Met zijn indrukwekkende overwinning stijgt Couvra maar liefst 126 plaatsen naar de 41e positie op de Road to Mallorca Rankings, terwijl McElroy ook een aanzienlijke sprong maakt naar de 56e plaats. Pavan klimt vier plaatsen omhoog naar de zesde positie, terwijl de Zuid-Afrikaan Casey Jarvis zijn koppositie behoudt in het seizoensklassement.

Het golftoernooi trekt nu verder naar Portugal voor de Open de Portugal in Royal Óbidos, dat plaatsvindt van 14 tot 17 september 2023. Het belooft opnieuw een boeiende competitie te worden, waar golfers hun vaardigheden zullen testen en streven naar glorie op de Road to Mallorca. We blijven volgen en kijken uit naar meer opwindende momenten op de golfbaan.

Kiet van der Weele schiet omhoog in het klassement in Spanje en Benjamin Hebert leidt

Kiet van der Weele als enige door in Spanje waar zes man de leiding nemen