PGA Tour

Tour Championship: Viktor Hovland en Collin Morikawa delen halverwege de leiding in FedExCup seizoensfinale

In de spannende strijd om het seizoenseinde van de PGA Tour, de Tour Championship, delen Viktor Hovland en Collin Morikawa de leiding halverwege het toernooi.

Na een foutloze ronde van 65 sluit Scottie Scheffler het weekend af op twee slagen achterstand, terwijl Keegan Bradley met drie slagen achterstand volgt. Jon Rahm deelt de vierde plek met Xander Schauffele. Rory McIlroy, die streeft naar opeenvolgende FedExCup-titels, staat op zes slagen achterstand.

Hovland, die de week begon als tweede in het klassement na zijn verbluffende overwinning in het BMW Championship op zondag, maakte vijf birdies in een periode van zes holes en noteerde een schitterende tweede ronde van 64 slagen op de East Lake Golf Club.

De Noor legde de lat op 16 onder par voor de rest van het veld. Morikawa voegde zich bij hem door zijn openingsronde van 61 slagen te volgen met een foutloze ronde van 64 slagen, waarin hij eindigde met opeenvolgende birdies. Zo zette hij zijn foutloze start van het toernooi voort.

Scheffler staat op de derde plaats na een foutloze ronde van 65 slagen, en Keegan Bradley bezet de vierde plek met 14 slagen onder par. Xander Schauffele volgt op één slag achterstand, samen met Jon Rahm. Rory McIlroy begint het weekend met een achterstand van zes slagen op de leiderspositie.

Scheffler, die speelde in de op een na laatste groep, maakte een birdie op de eerste hole, waardoor het tijdelijk een vierledige koppositie werd. Morikawa wist echter weer voorop te komen door na zijn openingsronde van 61 slagen te beginnen met een birdie.

Hovland begon met drie opeenvolgende pars en maakte een birdie van 3 meter op de vierde hole om gelijk te komen met de birdie van Scheffler. Beide spelers profiteerden van de par-5 zesde hole om naar 12 onder par te gaan.

Morikawa maakte ook een birdie op de zesde hole en voegde er nog een toe van 4 meter op de achtste hole, waardoor hij bij de turn één slag voor stond op Scheffler. Hovland volgde op één slag achterstand nadat hij er niet in slaagde om van buiten de green up-and-down te gaan om par te redden op de zevende hole.

Scheffler kwam gelijk met een birdie op de twaalfde hole, waar Hovland ook een slag won om zijn reeks birdies te beginnen. Morikawa miste echter van binnen de 1.20 op de vorige hole om zijn voorsprong van één slag te herstellen.

Morikawa reageerde door een birdie te maken op de twaalfde hole om de eerste plek te heroveren. Hovland zette vervolgens een birdie neer van 3 meter op de dertiende hole en evenaarde de birdie van Scheffler op de volgende hole, waardoor het een drievoudige koppositie werd op 14 onder par.

Viktor Hovland wist zeven birdies te combineren met één bogey in zijn tweede ronde.

Hovland maakte een vierde opeenvolgende birdie op de vijftiende hole en voegde er nog een toe op de zeventiende hole om zijn voorsprong tijdelijk te verdubbelen. Hij sloot af met een par op de par-5 achttiende hole. Morikawa volgde een birdie op de zeventiende hole met een putt voor een tweede slag op de achttiende hole, waardoor ze samen bovenaan stonden.

McIlroy had tijdens zijn tweede ronde nog steeds last van rugklachten, maar de verdedigende kampioen, die streeft naar de eerste opeenvolgende winst van de FedExCup, bouwde voort op zijn openingsronde van 70 slagen door op vrijdag een score van drie onder par neer te zetten.

“Ik ben beperkt in wat ik kan doen, maar ik blijf hier strijden,” zei McIlroy. “Ik ben blij dat ik de eerste 36 holes heb doorstaan. Ik had het gevoel dat ik iets meer snelheid had. Mijn slagen waren waarschijnlijk een halve club korter dan gisteren. Maar het is nog steeds moeilijk om mijn rechterkant door de bal te krijgen.

“Het voelt eigenlijk beter met de langere clubs omdat ik meer rechtop sta in mijn houding. Wanneer ik naar de kortere slagen ga, is het moeilijk om in mijn houding te blijven.”

McIlroy gaat na de FedExCup Playoffs terug naar Europa om deel te nemen aan opeenvolgende DP World Tour-evenementen, te beginnen bij de Horizon Irish Open van 7-10 september, gevolgd door het BMW PGA Championship op Wentworth een week later. Vervolgens vindt de Ryder Cup plaats in Italië van 29 september tot 1 oktober. Rory McIlroy zal op zaterdag spelen met de kampioen van de US Open, Wyndham Clark.

McIlroy op drie slagen achterstand terwijl Scheffler grote voorsprong verspeelt in FedExCup-finale