Torrey Pines: Viktor Hovland pakt de leiding na twee ronden

Viktor Hovland heeft de leiding genomen in het Farmers Insurance Open na de tweede ronde vol met regen, hagel en wind. De 23-jarige Noor die een aantal jaren uitkwam voor de Oklahoma State University wist met 70 en 65 slagen zijn score op 9-onder te krijgen. De bijna altijd goedlachse Hovland heeft 1 slag voorsprong op een andere Europeaan en wel de Spanjaard Jon Rahm.

Hovland maakte zich uit het klassement los na het maken van een twee meter putt op zijn laatste hole op de South Course en dat kort nadat het spel was hervat na een schorsing vanwege hagelstormen en de dreiging van bliksem.

Rahm maakte birdies op drie van zijn laatste vier holes voor een ronde van 67 slagen maar dat op de gemakkelijkere North Course. Met 8-onder eindigde hij zijn tweede ronde en met deze score deelt hij de tweede plek samen met Adam Scott, Tony Finau en de leider na de eerste ronde Patrick Reed.

Maar Rory McIlroy had moeite om grip te krijgen op het tempo van de greens op de Noord-Course, terwijl zijn lange spel iets minder was dan de eerste ronde eindigde hij met een teleurstellende 71.

Hovland, die alom getipt wordt om later dit jaar zijn Ryder Cup-debuut te maken, maakte duidelijk dat het moeilijk was om de South Course aan te pakken in omstandigheden die veel koeler en natter waren dan op de eerste dag.  Echter hij kende een geweldige start met drie birdies op de eerste vijf holes.

De jonge Noor die was gestart vanaf hole 10 reageerde op een bogey op 15 met birdies op 16 en 18 en hij voegde er later nog drie birdies aan toe.

“Het is hier erg koud geweest de laatste tijd dus ik heb met drie en vier lagen kleding geoefend en ik denk dat dat me deze week heeft geholpen”, zei de wereld nr. 14. Het werd erg koud vandaag en het regende en hagel, dus een beetje Noors weer en dat weertype ken ik maar al te goed”., vertelde hij met een glimlach. 

Jon Rahm bewees dat de volledige verandering van zijn uitrusting zijn vorm niet heeft beïnvloed. Met een reeks goede putts wist hij met 67 slagen zijn tweede ronde op Torrey Pines te eindigen.

“Ik heb gewoon heel solide gespeeld en wat putts gemaakt. Als ik een moeilijke baan als de South Course speel, kun je het niet echt faken, vooral niet in deze omstandigheden. Op een moeilijke golfbaan spelen en dan goed spelen, dat geeft mij de ultieme overtuiging dat ik echt goed speelde.”

Rahm voegde veel waarde toe aan zijn prototype putter in een superieure prestatie op de greens waar hij onder andere een putt van 15 meter uit wist te holen voor birdie. Zijn enige bogey maakte hij op de 13e na het vinden van een fairwaybunker met zijn tee shot.

Adam Scott kwam op negen onder toen hij op de zesde, zijn 15e, een bijna 2 meter putt wist te maken voor eagle. Hij eindigde zijn ronde met 69 slagen. Rahm en Scott kregen gezelschap van Finau (67), Lanto Griffin (70) en Ryan Palmer (70) op acht onder, terwijl Reed hard vocht om een ​​72 binnen te slepen.

Alex Noren had de eerste ronde nog gedeeld de leiding met Reed nadat ze beiden met 64 slagen hun ronde waren geëindigd. De Zweed vocht goed terug van een bogey-bogey-start op de South Course met drie birdies in vier holes om de tweede negen te beginnen met drie opeenvolgende bogeys. Noren kwam daardoor binnen met 74 slagen om op zes onder te komen.