Het eerste golfnieuws

Tommy Fleetwood pakt de leiding Joost Luiten op 9 slagen afstand

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - JANUARY 25: Tommy Fleetwood of England plays his tee shot on the par 4, second hole during the second round of the Omega Dubai Desert Classic on the Majlis Course at the Emirates Golf Club on January 25, 2019 in Dubai, United Arab Emirates. (Photo by David Cannon/Getty Images)

Was het een slechte derde ronde voor Joost Luite, dat zeker niet. De Nederlander ging in 1-onder rond op de derde dag van het toernooi en kwam zo op 6-onder en een gedeelde 15e plek. De eerste 9 holes wist hij alles zo bij elkaar te houden dat de bogeys van zijn kaart bleven. Op de tweede 9 wist hij met birdies op 10 en 11 flink te klimmen maar de bogey op 14 en een reeks van parren op de rest van de holes liet hem dus zijn ronde op 1-onder eindigen.

Tommy Fleetwood en Rory McIlroy zijn helemaal klaar voor een episch duel te midden van de betoverende woestijnsfeer van Dubai. In een opwindende wending van gebeurtenissen op de Dubai Invitational, schoot Fleetwood een verbluffende bogeyvrije ronde van 63 en zette daarmee een smakelijk toneelstuk op voor een onvergetelijke laatste dag tegen golfgrootheid McIlroy.

De Engelse golfer begon de derde ronde met een kleine achterstand van drie slagen op zijn collega-Ryder Cup-teamgenoot. Echter, op een gegeven moment tijdens zijn indrukwekkende optreden maakte Fleetwood acht adembenemende birdies, waardoor hij een indrukwekkende voorsprong van drie slagen opbouwde en tot 15 onder par kwam op het Dubai Creek Resort.

Ondanks deze uitstekende prestatie bleek McIlroy een geduchte tegenstander te zijn, zoals altijd. Met een laatste ronde van 67, waarbij hij slechts één slag achterbleef, zorgde de Noord-Ier ervoor dat de spanning tot het uiterste werd opgevoerd met nog 18 holes te spelen.

Het golfdrama tussen de twee iconen beperkte zich niet tot het individuele evenement, aangezien Fleetwood’s partner, Ali Fatourechi, de titel veroverde in het 54-holes teamevenement op een indrukwekkende 24 onder par. Daarentegen eindigde toernooi-organisator Abdulla Al Naboodah, partner van McIlroy op donderdag en zaterdag, met hetzelfde totaal, maar verloor op basis van de score in de laatste ronde.

In het individuele klassement zag de Deen Thorbjørn Olesen zichzelf op een solide 12 onder par, slechts één slag voor het Zuid-Afrikaanse duo Thriston Lawrence en Zander Lombard, evenals de Engelsman Jordan Smith.

Voor Fleetwood, die al tweemaal triomfeerde in de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder Abu Dhabi, vertegenwoordigt deze wedstrijd in Dubai een kans om zijn zegetocht voort te zetten met een zevende overwinning op de prestigieuze DP World Tour. Na een sterk einde van 2023 met een tweede plaats op het DP World Tour Championship, lijkt Fleetwood vastberaden om zijn eerste overwinning in Dubai te behalen.

De golfer, die net is teruggekeerd van de PGA TOUR-season opener in Hawaï, stond voor het eerst sinds 2014 aan de leiding na de derde ronde van een DP World Tour-evenement. Vol vertrouwen reflecteerde Fleetwood op zijn indrukwekkende prestatie: “Ik voelde dat ik heel goed speelde, kreeg een perfecte start en bouwde vroeg momentum op, wat gisteren ontbrak.”

McIlroy, die de dag begon met een kleine voorsprong van twee slagen, moest al snel Fleetwood voor zich dulden. Met verbluffende putts en slimme strategieën kwam McIlroy keer op keer terug, maar Fleetwood bleef standvastig en leidde met slechts één slag toen ze de laatste dag ingingen.

Nu staat de golfwereld in afwachting van de apotheose van dit golfspektakel, waarbij McIlroy op zoek gaat naar zijn zesde triomf in Dubai en Fleetwood vastbesloten is zijn heerschappij op de DP World Tour voort te zetten. “Het wordt leuk. Ik kijk ernaar uit,” voegde McIlroy toe, anticiperend op de ontknoping van deze boeiende strijd.

Terwijl Fleetwood en McIlroy het woestijnlandschap van Dubai doorkruisen, blijft de golfwereld geboeid door hun uitzonderlijke talenten en vastberadenheid om de kroon te claimen in deze golfarena.

Dubai Invitational: Rory McIlroy leidt met een quadruple bogey en Joost Luiten komt dichterbij!