Pro Golf Tour

Timo Vahlenkamp wint spannende seizoensfinale Mike Toorop beste Nederlander

6 oktober 2023 / Adendorf, Duitsland – Het seizoen kon nauwelijks spannender eindigen: Voor de tweede keer wint Timo Vahlenkamp het Castanea Resort Championship. De Duitser kwam na ronden van 67, 67 en 68 slagen in een play-off met de Fin Alex Hietala en wist deze te winnen op de eerste extra hole en daarmee ook het algemeen klassement van de Pro Golf Tour 2023.

Mike Toorop eindigde met 5-onder op de 7e plaats en kwam slechts een paar duizend euro tekort om zich rechtstreeks te plaatsen voor een van de vijf plaatsen voor de Challenge Tour. Hij eindigde uiteindelijk op de 7e plaats in de algemene ranking.

Rodi Vlasveld eindigde in Duitsland met 4-onder op de gedeelde 8e plaats. Dario Antonisse werd met 1-onder gedeeld 17e en Floris de Haas met +3, 32e. Aydan Verdonk werd 53e met +8 en Michael Wedema en Nordin van Tilburg werden met +9 57e.

Het Castanea Golf Resort bood opnieuw het perfecte podium voor het hoogtepunt van het seizoen van de Pro Golf Tour. Tijdens de finaleronde van de Castanea Resort Championship 2023 waren er tijdelijk vier spelers die de leiding deelden. Een van hen was al bekend met deze situatie: Timo Vahlenkamp had twee jaar geleden de seizoensfinale gewonnen en zich toen op de valreep gekwalificeerd voor de Challenge Tour. Hij had dit jaar iets soortgelijks in gedachten. En er waren veel parallellen. Vahlenkamp behaalde opnieuw een totaalscore van -11. En opnieuw resulteerde dit in een play-off.

“Ik moest er af en toe aan denken en dat heeft me gemotiveerd,” zei Vahlenkamp enkele minuten nadat hij de Fin Alex Hietala had verslagen op de eerste extra hole. “Het voelde allemaal net als toen. Dat was echt geweldig.” Deze keer ging het veel sneller dan twee jaar geleden, toen de beslissing pas viel op de zesde extra hole. “Het is geweldig. Ik ben enorm blij dat ik het toernooi opnieuw heb gewonnen. En dan ook nog eens op dezelfde manier als twee jaar geleden.” Zijn tweede overwinning in het Castanea Golf Resort betekende ook de overwinning van de Order of Merit. Vóór het seizoenseinde stond Vahlenkamp, die begin september de FaberExposize Gelpenberg Open had gewonnen, al in de top vijf van de Order of Merit.

“De greens waren geweldig”
Het ontwerp van de Mastercourse in het Castanea Golf Resort ligt duidelijk goed bij Vahlenkamp. “De baan is redelijk smal en soms behoorlijk lastig,” aldus de tweevoudig kampioen, die onder de indruk was van de staat van de baan. “Ondanks het weer hebben ze nog steeds een geweldige baan weten te creëren. De greens waren geweldig en ondanks de regen niet te zacht.” Ook de organisatie van het hoogtepunt van het seizoen “was zoals altijd geweldig”. En zo verdween de glimlach niet meer van het gezicht van de in Berlijn wonende Vahlenkamp na een uitstekende eindsprint van het seizoen met twee overwinningen en de promotie naar de Challenge Tour. “We rijden nu meteen terug naar Berlijn en vanavond gaan we lekker feesten.”

Volgend jaar Challenge Tour
Naast Vahlenkamp mochten andere spelers ook feestvieren. De tweevoudig winnaar van het seizoen, Andoni Etchenique uit Frankrijk, eindigde als tweede in het algemeen klassement en zal in 2024 ook op de Challenge Tour spelen, samen met zijn landgenoot Clement Guichard, Christian Bräunig uit Duitsland en Zan Luka Stirn uit Slovenië. Ze zullen allemaal in categorie 13b uitkomen.

Peter Zäh: “Een waardige afsluiting van het seizoen”
Het seizoenseinde van de Pro Golf Tour vond al voor de negende keer op rij plaats in het Castanea Golf Resort en voldeed opnieuw ruimschoots aan de hoge verwachtingen. “Zoals elk jaar keken we al lang uit naar deze bijzondere week in het Castanea Golf Resort en waren we getuige van een waardige afsluiting van het seizoen. Van de uitstekende kwaliteit van de golfbaan tot de professionele afhandeling en de actieve steun van alle betrokkenen, zijn we buitengewoon trots op onze langdurige samenwerking met het Castanea Golf Resort. Een hartelijk dank gaat uit naar iedereen die dit evenement mogelijk heeft gemaakt. We kijken nu al met veel enthousiasme uit naar de komende drie jaar,” aldus Peter Zäh, de directeur van de Pro Golf Tour.

Volgende week staat de Qualifying School van de Pro Golf Tour voor het seizoen 2024 op het programma. In GC Verden en op de Golfanlage Holledau (beide van 10 tot 11 oktober) zullen telkens 96 spelers proberen zich te kwalificeren voor categorie 2024.

Kunnen Mike Toorop en Dario Antonisse nog voor een sensatie zorgen in Duitsland?