DP World Tour

Thomas leidt en McIlroy gaat ook goed van start gaat in Scottish Open: Luiten ook onder par

Justin Thomas

Rory McIlroy heeft zich flink hersteld van de teleurstelling van de US Open en begon zijn titelverdediging in het Scottish Open op imponerende wijze, voordat Justin Thomas naar de leiding schoot met een foutloze ronde van 62 slagen. De Nederlanders Joost Luiten en Darius van Driel hadden een goede tot redelijke start in het toernooi. Met 2-onder en par delen de twee de 58e en 99e plek.

McIlroy, in zijn eerste optreden sinds een late ineenstorting op Pinehurst een maand geleden zijn 10-jarige droogte in majors verlengde, noteerde een openingsronde van vijf-onder 65 op de Renaissance Club.

Hiermee staat de Noord-Ier drie slagen achter Thomas, die acht birdies noteerde voor een voorsprong van één slag aan de top van het leaderboard.

De Zuid-Koreaan Sungjae Im leidde de uitdaging op zeven onder, terwijl de Belg Thomas Detry – die vanaf 109 meter een eagle sloeg op de vierde hole – en de Zweed Ludvig Aberg tot de spelers behoorden die twee slagen achter staan.

De Engelsen Tommy Fleetwood, Alex Fitzpatrick en Daniel Brown waren goed gepositioneerd naast McIlroy op vijf onder na een dag van rustige omstandigheden en lage scores in North Berwick.

Publiekslieveling Robert MacIntyre, de runner-up van vorig jaar, staat op drie onder samen met zijn landgenoot Grant Forrest.

Voormalig nummer één van de wereld, Thomas, die een geruite broek droeg, zei dat een ronde onder de 60 in zijn gedachten was nadat hij de eerste 13 holes in acht onder had afgelegd. De Amerikaan, die tot de latere starters behoorde, had een birdie op de openings hole en noteerde vervolgens vier opeenvolgende birdies vanaf de vijfde om de turn te bereiken in 30 slagen.

Drie extra birdies, waaronder een lange putt op de par-drie 12e, volgden in de volgende vier holes voordat de reeks opdroogde, net toen hij een 59 op het oog had.

“Eerlijk gezegd dacht ik dat par 71 was en toen keek ik omhoog en zag een par van 70 en ik dacht: ‘Ik heb nog een paar [birdies] nodig en dan kan ik 59 maken,'” zei Thomas. “Toen maakte ik vijf parren op rij.”

Eerder begon McIlroy, die startte op de 10e, met een birdie maar verloor meteen een slag na twee keer de zware rough gevonden te hebben.

Bogeys op 14 en 16 omlijsten een birdie in een rommelige eerste negen voor de nummer twee van de wereld waarin hij slechts drie van de zes fairways raakte.

Maar hij kwam tot leven na de turn, met een birdie op de eerste, gevolgd door een heerlijke chip-in eagle vanaf de rechterkant van de par-vijf derde.

Hij pakte nog een slag op de volgende hole en kansen op verdere birdies van binnen 3 meter glipten voorbij op vijf, zes en negen.

Aberg, die dit jaar tweede werd in de Masters en volgende week zijn Open-debuut maakt op de Royal Troon, herstelde zich van bogey op de achtste hole om omhoog te schieten op het leaderboard.
De slag van de 24-jarige op acht landde dicht bij de pin maar direct op de bal van Collin Morikawa, waardoor beide ballen van de green schoten.

Aberg kon de par niet redden maar herstelde zich op de back nine met drie birdies en een eagle op de par-vijf 16e.