The Players Championship: Lee Westwood leidt en Rory McIlroy mist de cut!

Lee Westwood nam met een ronde van 66 slagen halverwege het toernooi de leiding terwijl Matt Fitzpatrick tweede staat na een 68. Bryson DeChambeau is vier van de leiding en Rory McIlroy die mist de cut.

Lee Westwood produceerde een vlekkeloze ronde golf op de golfbaan van de TPC Sawgrass om de leiding te nemen over landgenoot Matt Fitzpatrick na de tweede ronde van The Players Championship.

De 47-jarige Engelsman profiteerde van de gemakkelijkere condities op de locatie in Florida om een zes-onder-66 te maken waarmee hij halverwege op negen-onder par kwam. Hij leidt met één slag op Fitzpatrick en met Sergio Garcia en Chris Kirk één slag verder terwijl Bryson DeChambeau in een groep van zes staat op de gedeelde vijfde plaats met zes onder.

Maar er was helaas geen goed scorende Rory Mcilroy te zien op de tweede dag. De titelverdediger liet na 79 op donderdag nu een drie-over-75 noteren en miste de cut met 10 slagen!

Westwood, de runner-up van DeChambeau op de Arnold Palmer Invitational van vorige week, startte vier slagen achter Garcia na een opening 69, maar maakte goede vroege birdies door putts van 5 en 3 meter te holen om zijn eerste twee holes de 10e en 11e. Westwood speelde daarna solide par-golf voor de volgende acht holes voordat hij de par-vijf tweede een birdie maakte. De wereld nr. 31 maakte toen een bijna 10 meter putt voor birdie op de derde en op 3.5 meter op de vierde en eindigde zijn ronde met zijn zesde birdie op zijn laatste hole, de negende.

Westwood, die halverwege de leiding deelde op de TPC Sawgrass met Luke Donald in 2005 eindigde daar toen op de 22e plaats na een 80 in de derde ronde.

Fitzpatrick wist met een tweede opeenvolgende 68 in de top van het klassement te blijven nadat hij de start van Westwood had geëvenaard met birdies op de 10e en 11e. De 26-jarige presteerde verder uitstekend en na weer een birdie op de tweede en wist met een putt van bijna 10 meter zijn par te redden op de vierde.

Zijn goede werk werd ongedaan gemaakt door een slechte tweede slag die hem een bogey kostte op de vijfde en hij liet weer een slag vallen op de achtste, maar hij toonde zijn moed door beide keren te antwoorden met birdies om een plaats naast Westwood veilig te stellen in de laatste groep op zaterdag.

Garcia had na zijn 65 op donderdag met twee slagen geleid maar kon alleen een level-par 72 toevoegen aan zijn totaal, hoewel het nog steeds een levendig optreden was voor de Spanjaard. Het hoogtepunt van zijn ronde kwam op de 11e par 5, waar hij nog maar een paar centimeter verwijderd was van het maken van een albatros met zijn tweede schot vanaf 202 meter.

Maar er waren ook enkele lowlights met vier three-putts, waaronder een misser van ongeveer dertig centimeter toen hij op de 15e zijn vijfde bogey van de dag maakte.

Chris Kirk, die zijn vorm de afgelopen weken heeft gevonden, ging met een slag beter rond dan Westwood toen hij Garcia’s opening van 65 evenaarde, hij staat met Garcia met 7-onder gedeeld derde.

DeChambeau maakte een slechte start met een dubbel bogey op de 10e, maar kwam tot een rally van vijf birdies voor een 69, hoewel hij toegaf dat hij af en toe zijn geluk aan zijn zijde had.

Hij wordt op zes-onder vergezeld door vier mede-Amerikanen in Denny McCarthy (69), Brian Harman (71), Charley Hoffman (68) en Doug Ghim (67) en de Zuid-Koreaanse Sungjae Im (66).

McCarthy was een van de twee spelers die een hole-in-one sloeg. Met een ijzer acht op de derde hole van 150 meter zag hij de bal in de cup verdwijnen. Brendon Todd sloeg zijn eerste ace in zijn PGA Tour-carrière met een houten 5 op de 194 meter lange achtste.

Im, ondertussen, maakte indruk met een serie van zes opeenvolgende birdies vanaf de 15e, wat het toernooirecord voor de meeste opeenvolgende birdies evenaarde.

Wereld nummer 2 Jon Rahm vuurde een 68 af die hem naar vier onder bracht, terwijl wereld nummer 1 Dustin Johnson alleen een 70 kon maken na het produceren van een allegaartje na drie birdies over zijn eerste vier holes. Hij staat op één onder, één achter de Ierse Shane Lowry, die zijn opening van 68 niet opvolgde en worstelde naar een 74.

Het spel werd opgeschort vanwege duisternis met acht spelers die hun ronde nog moeten voltooien, maar de cut zal op level par komen, wat betekent dat Webb Simpson, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Viktor Hovland, Hideki Matsuyama, Francesco Molinari, Robert MacIntyre , Tony Finau, Ian Poulter, Xander Schauffele en Rickie Fowler allemaal het weekend zullen missen.