DP World Tour

Sterke start voor Darius van Driel in Zuid-Afrika, maar Triston Lawrence grijpt de Leiding

Thistron Lawrence

De Nederlandse professionals zijn ware wereldreizigers. Deze week is Darius van Driel te vinden in Zuid-Afrika voor het Joburg Open. Op de weelderige golfbaan van de Houghton Golf Club, net buiten Johannesburg, wist Van Driel zijn openingsronde te voltooien met een score van 3-onder par, waarmee hij momenteel de 13e positie deelt.

Van Driel begon zijn spel met twee bogeys in de eerste 3 holes, maar herstelde snel. Met zes birdies en slechts 1 bogey wist hij zijn score ruim onder par te houden, wat een indrukwekkende prestatie is.

Triston Lawrence evenaarde de laagste rondescore in zijn DP World Tour carrière met een verbluffende 62, waarmee hij een voorsprong van drie slagen pakte.

De Zuid-Afrikaan schreef twee jaar geleden geschiedenis op dit evenement door de eerste winnaar van het DP World Tour-tijdperk te worden met zijn eerste overwinning op de Tour. Sindsdien heeft hij nog drie keer gewonnen, waarmee hij de 2022 Sir Henry Cotton Rookie of the Year Award in de wacht sleepte. Nu, bij de start van het nieuwe seizoen tijdens de Opening Swing, blijft hij opnieuw de aandacht trekken.

Een andere Zuid-Afrikaan, Nikhil Rama, momenteel op de 1214e plaats in de wereldranglijst, was zijn naaste belager op de Houghton Golf Club, één slag voor een groep van tien spelers, waaronder de verdedigend kampioen Dan Bradbury en voormalige Ryder Cup-spelers Stephen Gallacher en Andy Sullivan.

Voor Lawrence was de laatste keer dat hij met een 62 begon zijn overwinning op het Omega European Masters in 2022. Hij gelooft dat zijn putter de sleutel kan zijn tot het herhalen van deze prestatie en het behalen van zijn vijfde overwinning op zondag.

“De putter was in vorm en ik had het gevoel dat ik ze heel goed las,” zei hij. “De snelheid was goed en in vergelijking met vorig jaar zijn de greens behoorlijk stevig, dus je kunt mooie slagen maken. Ik had een leuke dag met de jongens daar, ze speelden allebei goed, maakten alleen niet zoveel putts als ik, maar al met al een goede dag.”

Lawrence kwam terug op zijn thuisgrond na een gedeelde vijfde plaats op het DP World Tour Championship, wat hem de 19e plaats opleverde in de Race to Dubai Rankings in Partnership with Rolex van 2023. Nog één birdie in Dubai had hem een PGA TOUR-kaart opgeleverd voor het seizoen 2024. De 26-jarige benadrukte dat dit bijna-succes zijn motivatie kan aanwakkeren voor een succesvolle campagne op de DP World Tour.

De Engelsman Dan Bradbury deelde de leiding met vijf onder par dankzij een eagle op de zevende hole, maar liet een slag liggen op de 13e hole terwijl Lawrence uitliep.

De Schot Stephen Gallacher maakte geen enkele bogey terwijl hij eindigde met een birdie-birdie finish, en de Engelsman Andy Sullivan sloot ook af met birdies maar had twee slagen meer op zijn kaart staan.

De Zweed Jesper Svensson herstelde zich van een dubbel bogey en twee bogeys in zijn ronde van 66, terwijl de lokale favorieten Zander Lombard en Darren Fichardt geen bogeys maakten. Jaco Prinsloo en Jayden Schaper lieten elk één slag liggen, Jacques Kruyswijk had een eagle en twee bogeys, en de Welshman Stuart Manley liet slagen liggen op de 15e en 17e hole.