PGA Tour

Schauffele evenaart record en McIlroy start goed maar Woods op 10 slagen!

Xander Schauffele

Xander Schauffele heeft een evenaring van de laagste ronde gemaakt met een start van 62 slagen om de toon te zetten in de eerste ronde van het US PGA Championship in Kentucky. De Amerikaan sloeg negen birdies in een sensationele foutloze ronde en leidt met drie slagen voorsprong op Valhalla.

De Amerikanen Tony Finau en Sahith Theegala staan op een gedeelde tweede plaats met zes onder par, een slag voor Rory McIlroy, Collin Morikawa en Robert MacIntyre, die samen met zeven anderen een score van vijf onder par 66 noteerden.

Verdedigend kampioen Brooks Koepka staat op vier onder in een groep met de nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, die op indrukwekkende wijze begon met een eagle-two op de eerste hole door een negen-ijzer van 167 yard te slaan.

Tweevoudig major winnaar Jon Rahm herstelde zich van een desastreuze start, hij verloor vier slagen in de eerste zes holes, om uiteindelijk een ronde van één onder par 70 te tekenen.

Schauffele noteerde slechts de vierde 62 in een major, waarmee hij de score evenaarde die zowel hij als Rickie Fowler noteerde in de eerste ronde van het US Open vorig jaar, en de prestatie van Branden Grace op het Open Championship in 2017. Maar deze rondes waren allemaal op par-70 banen. Valhalla is een par-71 baan.

Het was een bijna foutloze vertoning van de 30-jarige Californiër, die begon op hole 10 en vijf birdies maakte in zijn eerste negen holes om naar de top van het klassement te klimmen. Schauffele verbrak nog steeds het baanrecord van 63 slagen, dat in 2000 werd gemaakt door Jose Maria Olazabal.

Rory McIlroy, die deze week in goede vorm is na het winnen van zijn laatste twee PGA Tour-starts, zit opnieuw in de achteruitkijkspiegel van Schauffele. De nummer twee begon vanaf de 10e hole met twee birdies in zijn eerste vier holes. Maar een bogey op de 17e werd gevolgd door een afzwaaier die water vond op de par-vijf 18e. De Noord-Ier wist echter een par te redden en dat bleek de katalysator voor een sprankelende tweede negen.

Hij maakte een birdie op de eerste hole nadat zijn tweede slag uit het diepe rough de vlaggenstok raakte en had een reeks van drie opeenvolgende birdies vanaf de vijfde, inclusief een chip-in vanuit het greenside rough op de zesde.

“Dat was enorm,” zei McIlroy over zijn slag op de eerste hole. “Ik had makkelijk een bogey kunnen maken op de 18e en weer op even par kunnen staan en dan had die bal op één de vlaggenstok kunnen raken en overal terecht kunnen komen. Ik had daar zeker een bogey kunnen maken.”

McIlroy wordt vergezeld op vijf onder door de Zuid-Koreaan Tom Kim, de Belg Thomas Detry, de Amerikanen Tom Hoge, Maverick McNealy en Colin Morikawa en de Schot MacIntyre, die drie birdies op zijn eerste negen holes volgde met nog eens twee birdies op de laatste negen.

“Ik had nul verwachtingen,” zei de linkshandige MacIntyre. “Ik begon goed en mijn caddie deed goed werk in het managen van mijn spel wanneer ik uit positie was.” “Maar het was gewoon een solide ronde golf.”

Rahm herstelt zich, Tiger worstelt en Scheffler hield alles redelijk bij elkaar

Na te hebben geworsteld op Augusta National in april, waar hij uiteindelijk eindigde op een gedeelde 45e plaats, had Rahm een start om te vergeten en leek hij niet op zijn gemak met zijn eigen spel.

Na het vroege deel van de ronde voortdurend in en uit het rough te hebben gelegen, herstelde hij zich prachtig, maar zijn frustraties waren duidelijk toen hij zijn ijzer in de fairway gooide na het verkeerd slaan van zijn approach naar de 16e green.

Maar birdies op de 17e en 18e, zijn vierde en vijfde op de laatste negen, zorgden voor wat minder schade.

Scheffler speelt zijn eerste toernooi sinds hij vader is geworden. Net als McIlroy jaagt hij op een derde opeenvolgende overwinning na het winnen van de Masters en de RBC Heritage in april, voordat hij wat tijd vrij nam voor de geboorte van zijn zoon.

Scheffler maakte een prachtige eagle op de eerste hole door vanuit de fairway zijn bal uit te holen. Dat was eigenlijk het hoogtepunt van zijn ronde die ook tekenen van roest vertoonde, met enkele onkarakteristieke mis-hits naar de greens.

De Australiër Cameron Smith, de Open kampioen van 2022, die opmerkelijk genoeg par redde op de zevende hole nadat hij zijn tweede slag blootsvoets uit het water had gespeeld, eindigde in een groep op drie onder, samen met de Noor Viktor Hovland en de Engelsman Aaron Rai.

Jordan Spieth, die zijn zevende poging doet om de zesde speler te worden die de Grand Slam van het winnen van alle vier majors voltooid, begon met een solide 69 om gelijk te staan met zijn goede vriend en tweevoudig winnaar Justin Thomas, die goed werd ondersteund door zijn thuispubliek in Louisville, Kentucky.

Matt Fitzpatrick maakte een birdie op de laatste hole om zich bij Spieth en Thomas te voegen, terwijl de Europese Ryder Cup-kapitein Luke Donald, die in de eerste groep startte om 07:25 lokale tijd, een ronde van één onder par 70 noteerde. De mede-Engelsen Justin Rose en Matt Wallace noteerden ook 70’s.

Tyrrell Hatton staat een slag verder terug, terwijl Tommy Fleetwood een ronde van één boven par 72 tekende.

Tiger Woods, die de US PGA-titel in 2000 op Valhalla won om de derde etappe van wat zijn ‘Tiger Slam’ zou worden te claimen, gaf toe dat hij “worstelde van tee tot green” nadat hij de ronde afsloot met opeenvolgende bogeys en ook een 72 (+1) noteerde.