PGA Tour

Sam Burns met ronde van 61 slagen aan de leiding in The American Express

La Quinta, Californië – Het lijkt erop dat Sam Burns dit jaar vastbesloten is om geschiedenis te schrijven in The American Express, want hij staat momenteel aan de top na een verbluffende carrière lage ronde van 61 slagen op de Nicklaus Tournament Course van PGA WEST.

Hoewel hij nooit een ronde van 59 heeft geschoten, heeft Burns deze week bijna twee keer deelgenomen aan deze exclusieve club. Na een indrukwekkende ronde van 60 op dinsdag tijdens de pre-toernooi warming-up op The Madison Club, volgde hij het op met een formidabele 61 in de tweede ronde. Opvallend genoeg staat hij nu 17-onder en is hij de enige leider na 36 holes op The American Express.

Toch is Burns bescheiden over zijn prestaties en neemt hij slechts verantwoordelijkheid voor één van de opmerkelijke rondes. “Dinsdag was vanaf de hogere afslagplaatsen, dus het telt niet,” lacht hij.

De ronde van vrijdag was echter een buitengewone prestatie. Het evenaarde de laagste score in de toernooi geschiedenis op de Nicklaus Tournament Course en betekende tevens de laagste score van de hele week. Hiermee klom Burns naar de top van het klassement. Het is nu zijn beste carrière-ronde op de PGA TOUR, waarmee hij zijn derde ronde van 62 op het BMW Championship van 2023 overtreft.

Een overwinning op The American Express zou deze week zijn vierde opeenvolgende seizoen met minstens één PGA TOUR-overwinning betekenen. Vorig jaar boekte hij persoonlijke records in verdiensten (7.14 miljoen) en eindigde hij als negende in de FedExCup. Burns heeft al drie top-20 finishes in vier eerdere starts bij The American Express. Zijn vorige beste score was een laatste ronde van 63 in 2020, maar dat was tot vrijdag.

“Over het algemeen was het gewoon een zeer solide dag. Ik sloeg veel kwalitatieve slagen en kon wat putts maken,” zei Burns, die zijn seizoen debuut maakte op The Sentry en daar eindigde op een gedeelde 33e plaats.

Burns voelde dat zijn spel samenviel tijdens het weekend en kwam vroeg naar Californië om te werken met zijn swingcoach Brad Pullin. Het resultaat mag er zijn, en het lijkt erop dat Burns vastbesloten is om zijn uitstekende vorm voort te zetten. We kijken uit naar een boeiend vervolg van The American Express en wie weet, misschien zit er zelfs een historische 59 in het verschiet voor Sam Burns.

Zach Johnson deelt de leiding met Alex Noren in The American Express