DP World Tour

Rory McIlroy pakt vijfde Race to Dubai titel zonder maar een bal te slaan in Dubai

Kan Joost Luiten zijn kaart voor de PGA Tour veilig stellen?

Rory McIlroy heeft zijn vijfde Race to Dubai titel veilig gesteld zonder zelf maar een golfbal geslagen te hebben in Dubai. Dankzij de overwinning van Max Homa in het Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika werd het verschil tussen McIlroy en Jon Rahm meer dan 2000 punten en die kunnen niet meer ingehaald worden.

McIlroy zal het seizoen dus opnieuw afsluiten als de Europese nummer 1 voor de vijfde keer en gekroond worden tot de Race to Dubai kampioen, ongeacht de uitkomst van het DP World Tour Championship van deze week.

Mcllroy leidt de Masters-kampioen Jon Rahm met 2.083 punten voor in het klassement en waar slechts 2.000 punten beschikbaar zullen zijn voor de winnaar.

De Noord-Ier was afwezig bij de Nedbank Golf Challenge in Zuid-Afrika, gewonnen door Max Homa, waar Adrian Meronk en Ryan Fox, de enige spelers die aan het begin van de week een kans hadden om McIlroy in te halen maar niet genoeg punten verdienden om in de Race to Dubai bij hem in de buurt te komen.

Meronk verdiende slechts 94,5 punten voor zijn gedeelde 15e plaats en blijft derde in het klassement, met nu 2.869 punten, terwijl Fox vierde bleef na een teleurstellende week waarin hij de 51e plaats deelde.

McIlroy heeft 5.164 punten behaald uit zijn negen DP World Tour-starts in 2023 en zal met succes zijn Race to Dubai-titel verdedigen, nadat hij ook de Order of Merit won in 2012, 2014, 2015 en 2022.

De voormalige wereld nr. 1 won de Hero Dubai Desert Classic in zijn openingswedstrijd van het seizoen en de Genesis Scottish Open in juli en had een tweede plaats in het US Open.

McIlroy bereikte ook de halve finales van de WGC-Dell Technologies Match Play, behaalde een gedeelde zevende plaats in het PGA Championship en verdiende een gedeelde zesde plaats in The Open, en voegde nog een top-zeven plek toe in het BMW PGA Championship in zijn meest recente start.

De 34-jarige wordt de eerste speler in het Race to Dubai-tijdperk die de eerste plaats veilig heeft gesteld vóór het laatste evenement van het jaar, terwijl zijn vijfde Harry Vardon Trophy hem binnen drie brengt van het record van acht seizoenen titels van Colin Montgomerie.

Alleen de top 50 in de Race to Dubai-ranglijst zal strijden om de prijzenpot van ruim 9 miljoen met de regerend FedExCup-kampioen Viktor Hovland en tweevoudig winnaar van het DP World Tour Championship Matt Fitzpatrick en Joost Luiten onder de deelnemers.

PGA Tour ja of nee?

Luiten kan deze week het speelrecht voor de PGA Tour veiligstellen. De Nedelander staat nu 22e en en heeft 1620 punten en moet weer flink omhoog in de algemene ranking van de Europese Tour waar hij Rasmus Hojgaard met 1736 punten moet passeren wil hij het speelrecht verdienen voor de PGA Tour.

McIlroy heeft het evenement zelf gewonnen in 2012 en 2015 en nu heeft de voormalige wereld nr. 1 de kans om zich aan te sluiten bij Rahm als drievoudig winnaar van de seizoensfinale.