ProGolf Tour

Pro Golf Tour: Jan Cafourek wint na play-off tegen Stan Kraai

14 april 2022 / Ain Suchna, Egypte – Dankzij een par op de tweede extra hole wint Jan Cafourek (-11) de Rode Zee Ain Sokhna Classic na rondes van 72, 67 en 66. Stan Kraai (foto helemaal rechts) eindigde daardoor als tweede. Zan Luka Stirn en amateur Philipp Katich deelden de derde plaats (-10).

De Nederlanders Peter Melching en Dario Antonisse eindigden gedeeld 12e en 16e in het toernooi met 8 en 7-onder par. Max Albertus en Aydan Verdonk, die zijn eerste toernooien als professional speelt, eindigden met 6-onder gedeeld 21e. Mats Markovits was de laatste Nederlander die de cut wist te halen en hij eindigde met 2-onder gedeeld 35e.

Nordin van Tilburg, Philip Bootsma en Rodi Vlasveld (par), Mike Toorop (+5) en de amateur Ricardo Veldman misten eerder de cut in het toernooi na hun tweede ronde.

Net als bij het tweede evenement van het seizoen in 2022, moest de winnaar worden bepaald in een play-off in Ain Suchna. Op een zonnige dag op de Golf Club Sokhna zag het ernaar uit dat de Nederlander Stan Kraai zijn eerste titel voor lange tijd zou winnen. De 23-jarige kreeg veroor echter twee slagen op 15 en 18 in het Red Sea Ain Sokhna Classic en eindigde met een totaalscore van -11. Met dit zelfde resultaat was eerder Jan Cafourek al in het clubhuis. De Tsjech was dan ook blij toen hij weer mocht spelen.

“Ik keek erg uit naar de play-off”, zei Cafourek, die op de slotdag schitterde met een 66 (-6) en een van de beste spelers van de dag was. “De ronde was redelijk goed. Mijn spel vanaf de tee was solide, maar uiteindelijk was de putter cruciaal. Veel lange putts vielen en ik maakte geen fouten.” Met een flinke dosis zelfvertrouwen ging de 34-jarige de play-off in en nadat beide spelers een par scoorden op de eerste extra hole ( 18), werd de beslissing genomen op de 10, nog een par 4 op Golf Club Sokhnas.

Kraai’s tweede schot belandde achter de green en opende de deur voor Cafourek, die sinds de 14e hole van zijn ronde geen een bogey had gemaakt. “Ik speelde de hele week heel solide”, zei de winnaar van het Haugschlag Open 2019. “Op de eerste dag maakte ik een paar domme fouten op de greens. Dat was het verschil met ronde twee en drie.” Cafourek profiteerde van de problemen van zijn Nederlandse rivaal en met een par op de tweede extra hole behaalde de ervaren Tsjech zijn tweede profzege uit zijn carrière.

Ondanks de spannende finale was Cafourek uiterst ontspannen in het winnaars interview: “Ik voelde me goed in de play-off. Ik speel graag onder druk.” Sinds hij professional werd in 2014, kan hij wennen aan situaties waar de druk op de speler komt te liggen.. Tot nu toe was het niet genoeg voor succes op de Challenge Tour. Nog niet, omdat Cafourek nu nieuwe motivatie heeft om daar ook te winnen. “Het was moeilijk om jezelf opnieuw te motiveren, want de afgelopen twee jaar waren behoorlijk slecht. Maar ik probeerde het vol te houden omdat ik gewoon van golf hou. Ik heb de winter hard gewerkt en nu heb ik mijn titel. Dus ik ben best tevreden.”