Het eerste golfnieuws

PGA Tour samen met de DP World Tour en LIV Golf!

Vandaag kwam het belangrijke nieuws dat LIV Golf gaat samenwerken met de PGA en de DP World Tour. Deze deal maakt een einde aan de vete die ook tussen spelers regelmatig werd uitgesproken.

De PGA en DP World Tours waren gezworen vijanden van het LIVE-circuit, dat een aantal van hun beste spelers had ingelijfd. Ze zagen de LIV Golf Tour als een existentiële bedreiging en begonnen bittere en dure juridische stappen.”

Er is nu een overeenkomst getekend die de PGA Tour en de DP World Tour en de commerciële activiteiten en rechten van LIV zal combineren in een nieuw, nog te noemen bedrijf met winstoogmerk.

De opkomst van het LIV-circuit heeft het professionele golf voor heren het afgelopen jaar gebroken, met verschillende topspelers die werden gelokt door de enorme prijzenpot en no-cut evenementen, waaronder een teamindeling.

LIV Golf wordt gesteund door het Saudi Arabia Public Investment Fund (PIF), een entiteit gecontroleerd door de Saoedische kroonprins en die het afgelopen jaar verwikkeld is geweest in antitrustzaken met de PGA Tour.

Eind 2021 werd aangekondigd dat LIV Golf, geleid door Greg Norman, meer dan 200 miljoen dollar zou inzetten voor 10 nieuwe Asian Tour-evenementen die de komende tien jaar jaarlijks zullen worden georganiseerd.

Het eerste evenement vond plaats in juni vorig jaar met sternamen als Dustin Johnson, Phil Mickelson en getrouwen van het Europese Ryder Cup-team, waaronder de Engelse Ian Poulter en Lee Westwood.

In april won de DP World Tour de juridische strijd tegen 12 LIV-spelers die “ernstige inbreuken” op de gedragscode van de Tour pleegden door zonder toestemming deel te nemen aan LIV Golf-evenementen.

De daaropvolgende verhoogde boetes en schorsingen brachten Sergio Garcia, Ian Poulter (foto), Lee Westwood en Henrik Stenson ertoe hun lidmaatschap op te zeggen en niet meer in aanmerking te komen voor de Ryder Cup van dit jaar, die zal plaatsvinden van 29 september tot 1 oktober.

De vraag is zullen de sancties tegen deze spelers binnenkort tot het verleden behoren.