DP World Tour

Open de España: Wil Besseling zakt wat in klassement maar nog steeds de beste Nederlander

Het was een teleurstelling voor de Nederlandse golffans om te zien hoe Wil Besseling zijn indrukwekkende vorm uit de eerste en tweede ronde van het Spaans Open niet wist vast te houden. Na de eerste twee ronden, waarin hij op slechts één slag van de leiders stond, had Nederland zijn adem ingehouden in de hoop op een historische prestatie.

Helaas verliep Besseling’s (foto) derde ronde niet zoals gehoopt. Met vijf bogeys en vier birdies op zijn scorekaart eindigde hij net boven par, wat zijn positie deed dalen naar een gedeelde 14e plaats met 9-onder in totaal. De druk en aandacht die bij zijn eerdere prestaties kwam kijken, leken een rol te spelen in zijn minder overtuigende optreden.

Terwijl Besseling enigszins terrein verloor, maakte een andere Nederlandse golflegende, Joost Luiten, juist een opmars in het toernooi. De 37-jarige Luiten leverde een sterke prestatie af met 68 slagen en bracht daarmee zijn totaalscore op 8-onder. Het Spaans Open is voor hem een kans om te schitteren en hij lijkt vastbesloten om dat te doen.

Daan Huizing, een andere Nederlandse deelnemer, kende daarentegen een mindere dag met 73 slagen (+2), waardoor hij na de derde ronde met 1-onder gedeeld 67e werd. Soms hebben zelfs de beste spelers hun offdays, en Huizing zal ongetwijfeld hopen op een betere prestatie in de komende ronde.

Naast de Nederlandse inbreng was er ook opwinding dankzij de Engelse golfer Dan Bradbury. Bradbury evenaarde het seizoensrecord voor hole-in-ones op het Spaans Open. Op de derde hole tijdens het toernooi in Madrid sloeg de 24-jarige golfer zijn derde hole-in-one van het seizoen, waarmee hij het record van Miguel Angel Jimenez evenaarde.

Nu heeft Bradbury zijn zinnen gezet op een recordbrekende vierde hole-in-one gedurende de rest van het seizoen. Met een hernieuwd vertrouwen liet hij weten: “Nu ik dat weet, ga ik zeker mikken op alle par-drie holes.” Bradbury sloeg zijn eerste hole-in-one in Abu Dhabi in januari en herhaalde de prestatie tijdens het SDC Championship twee maanden later.

De golfer uit Wakefield leverde de beste prestatie van de dag met een indrukwekkende acht-onder-par ronde van 63 in de derde ronde, waardoor hij zijn totaalscore op 10 onder par bracht. Hiermee blijft hij in de race, hoewel hij zes slagen achter de leider, Matthieu Pavon uit Frankrijk, staat. Met mede-Engelsen Nathan Kimsey op de tweede plaats met 14 onder par en Eddie Pepperell met 11 onder, belooft de strijd om de titel van het Spaans Open nog spannender te worden.

Al met al was het een enerverende dag op de golfbaan, met ups en downs voor de Nederlandse deelnemers en een opwindende prestatie van de Engelse golfer Dan Bradbury, die nu op zoek is naar een plek in de geschiedenisboeken van het golf. Spanning en anticipatie blijven het Spaans Open beheersen, terwijl de golfers zich voorbereiden op de laatste ronden van dit prestigieuze toernooi.

Open de España: Wil Besseling beste Nederlander en Joost Luiten Daan Huizing ook door!