Het eerste golfnieuws

Olesen schrijft geschiedenis met het winnen van het 129e Amateur Championship

(c) R&A

22 juni 2024, Ballyliffin, Ierland: Jacob Skov Olesen heeft zijn naam in de geschiedenisboeken van Ballyliffin gegraveerd door als eerste Deense golfer het Amateur Kampioenschap te winnen.

De 25-jarige weerstond een hardnekkige comeback van de moedige Dominic Clemons in de 36-holes confrontatie over de Glashedy Links en behaalde een 4&3 overwinning, waarmee hij zijn gedenkwaardige debuut op het kampioenschap bekroonde met een zilveren randje.

Naast het winnen van een van de meest prestigieuze trofeeën in het amateurspel, verdiende Olesen’s triomf ook een vrijstelling voor The 152nd Open in Royal Troon in juli, de US Open van 2025 en, volgens traditie, een uitnodiging voor het Masters Tournament in april volgend jaar.

In een boeiend duel, dat een passend einde vormde aan zes dagen van geweldige competitie op de noordwestpunt van Ierland, leek Olesen op weg naar de overwinning toen hij op de 23ste hole een birdie chipte en een voorsprong van zes holes nam.

Clemons, die na de eerste 18 holes van de ochtend twee holes achter stond, leek zijn kalmte te verliezen terwijl de wedstrijd uit zijn handen glipte, maar hij herpakte zich bewonderenswaardig en gaf zichzelf een sprankje hoop in de laatste fase.

Een birdie putt van 10 meter op de 27ste hole verkleinde het verschil voordat hij op de 338 meter 28ste hole de green bereikte om een eagle-mogelijkheid op te zetten.

(c) R&A

In een spannende wending sloeg Olesen zijn bunker shot voor een birdie om de druk op zijn tegenstander te verhogen, maar Clemons reageerde daarop en maakte zijn putt voor een hole-winnende twee om er nog een terug te winnen.

University of Arkansas-student Olesen ging echter weer vijf-up op de 30ste hole en kreeg een gelukkige meevaller op de 31ste hole toen zijn afwijkende approach op een gunstige ligging op de aangrenzende tee terechtkwam en hij de hole halveerde.

Met vijf holes achterstand en nog vijf te spelen, hield Clemons de wedstrijd levend met een machtige birdie putt over de green op de 32ste hole.

De hoop van de 22-jarige om een grote ontsnapping te realiseren kreeg echter een klap op de 33ste hole toen hij een onspeelbare ligging had na zijn drive in een wirwar van ruig gras.

Clemons toverde een mooie recovery tevoorschijn en bereikte de green, maar hij kon zijn par niet redden en Olesen had de luxe van twee putts voor de titel.

De basis voor Olesen’s triomf werd gelegd in de eerste 18 holes van de ochtend, waarin de Deen een cruciale voorsprong opbouwde.

Clemons had een vroege slag geslagen met een birdie op de 3e hole om één-up te gaan – het was de enige keer dat hij de hele dag aan de leiding stond – maar een desastreuze reeks van vier bogeys in de volgende vijf holes deed die voorsprong snel verdampen en Olesen ging drie-up.

Clemons, die het Amateurkampioenschap aan de Schotse Open Amateur Strokeplay-titel wilde toevoegen die hij eerder in de maand op Muirfield had gewonnen, slaagde erin de achterstand te verkleinen met een birdie op de par-5 13e hole.

Een uitstekende chip van net buiten de green van de 14e hole tot op een gimme-afstand gaf hem een kans om nog een hole terug te winnen, maar Olesen sloeg dapper een uitdagende putt van 3.5 meter voor een halve. De krachtige vuistpomp van de Deen onderstreepte het belang van dat moment.

Clemons moest toen berusten in een drie-putt bogey op de 15e hole, waardoor Olesen zijn voorsprong weer naar drie holes vergrootte, maar het lid van Gog Magog counterde snel met een putt van bijna 10 meter voet op de 16e hole voor een hole-winnende birdie.

Olesen bleef standvastig en behield zijn voorsprong van twee holes voordat hij in de middag zijn overwinning voltooide en de 129e Amateurkampioen werd.

De R&A verzorgde opnieuw live stream dekking van de 36-holes finale. Het was beschikbaar op R&A TV en werd ook uitgezonden op Sky Sports Mix.

Het Amateurkampioenschap wordt van 16-21 juni 2025 gespeeld op Royal St George’s en Royal Cinque Ports.