Het eerste golfnieuws

Nevill Ruiter door naar volgende ronde matchplay in 129e Amateurkampioenschap

Nevill Ruiter

De Nederlander Nevill Ruiter heeft op woensdag zijn plaats in de volgende ronde van het 129ste Amateurkampioenschap veiliggesteld door Ralf Johan Kivi met 2&1 te verslaan. In de volgende ronde treft hij de Engelsman Tom Osborne, met als doel een plek bij de laatste 16 spelers.

Op een heldere en winderige dag over de Glashedy Links, bleef Max Kennedy als de laatste staande Ier na een gemakkelijke 3&2 overwinning op de Fransman Oscar Couilleau in de openingsronde van de matchplay. Kennedy houdt de Ierse hoop levend nu hij bij de laatste 32 is gekomen.

Zuid-Afrikaanse golfers hebben de laatste twee Amateurkampioenschappen gewonnen en de hoop op een triple crown rust nu op de enige overgebleven speler, Jordan Burnand, die de Spanjaard Pablo Alperi Lopez met 3&1 versloeg.

Naast het voortzetten van de winnende reeks van Zuid-Afrika, heeft Burnand deze week een extra stimulans. De 23-jarige viert zijn verjaardag op de vooravond van de finale op vrijdag. Met een voorsprong van vier holes na 11 holes, had Burnand het niet gemakkelijk op de back-nine, maar de regerende Zuid-Afrikaanse Stroke Play kampioen haalde tijdens een nek-aan-nek gevecht toch de winst binnen.

Walker Cup speler Conor Gough, die het R&A Boys’ Amateur Championship in 2018 won, onderstreepte zijn matchplay bekwaamheid met een 3&1 overwinning op de Deen Jamie Tofte Nielsen. Zijn mede-Engelsman, Oscar Lent, genoot van een overtuigende 6&5 overwinning op de Azië-Pacific Amateur kampioen, Jasper Stubbs uit Australië, terwijl er ook overwinningen waren in de eerste ronde voor Walker Cup spelers Calum Scott, James Ashfield en Jack Bigham.

Het Amateurkampioenschap is een van de grootste en meest prestigieuze amateurkampioenschappen ter wereld en heeft een startopstelling van 288 spelers. De winnaar van de 36-holes finale op zaterdag zal vrijstellingen krijgen voor The 152nd Open in Royal Troon volgende maand, de US Open, en, traditiegetrouw, een uitnodiging om te spelen in het Masters Tournament.