Nederlandse Golfmuseum wordt geopend met een traditioneel 18 holes hickorytoernooi

04 05 2016 golf“Het golfseizoen begint niet met de Masters, maar twee weken later op Bleijenbeek met hickory”, zei Auke Hempenius gekscherend bij de opening van het Nederlandse Golfmuseum op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek in Afferden op vrijdag 22 april. Met die opmerking verwees de master of ceremony naar het 18 holes hickorygolf toernooi, het traditionele golfspel, dat ter ere van de opening van het museum werd gespeeld. Mooier kon bijna niet. Een bonte stoet in knickerbockers geklede heren met petten op, vergezeld door dames in lange rokken en hoedjes, én caddies die de traditionele tassen met clubs droegen, toog de golfbaan op om deze unieke dag luister bij te zetten. Het gezelschap werd geheel in stijl in rijtuigen met paarden en in klassieke Rolls Royces naar de eerste hole gebracht. Voorafgaand aan deze wedstrijd, die voortaan ieder jaar op Bleijenbeek onder de naam Hickory Open Bleijenbeek gespeeld gaat worden, vond er demonstratie op 3 holes plaats, gespeeld door vier internationaal bekende golfspelers: Perry Somers, Ian Forrester, Brian Gee en Jan Dorrestein.

Eerste golfmuseum in Nederland
Met de opening van het Nederlands Golfmuseum heeft ons land dan eindelijk een eigen golfmuseum. En dat werd hoog tijd. Er komen steeds meer geschiedkundige feiten boven tafel die wijzen op de lange historie van de golfsport in de Lage Landen. De Humanistische geleerde Pieter van Afferden (1510-1580) beschreef al in 1545 de regels van het golfspel in zijn studieboek Tyrocinium Linguae Latinae. Het huidige spel wordt nog steeds volgens die regels gespeeld. In de tijd van Pieter van Afferden werd de sport zowel op straat, in het vrije veld, als op het ijs beoefend. Vooral ijsgolf was een populair onderwerp in de vroegere schilderkunst. In veel musea zijn dan ook beroemde werken te zien waarop dit wordt verbeeld. Het Nederlands Golfmuseum heeft er diverse replica’s van.

De roots van Pieter van Afferden
Dirk-Jan Vink, eigenaar van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek, had zich voor deze bijzondere gelegenheid eveneens in traditionele golfkledij gestoken. Hij is er trots op dat het golfmuseum juist in Afferden een plek heeft gekregen.
“Het Nederlands Golfmuseum past in onze filosofie van een open golfbaan. Er wordt hier gewandeld en gefietst, er is een kasteelruïne en het paviljoen met het restaurant is voor iedereen toegankelijk. Dankzij het museum is er nu ook aandacht voor de historie van de golfsport.”

Mister Golf
Aan de 78-jarige Robbie van Erven Dorens, die de Dutch Open (tegenwoordig KLM Open) in Nederland tot grote hoogten wist te stuwen en de bijnaam Mister Golf toebedeeld kreeg, de eer de openingsceremonie van het Nederlands Golfmuseum te verrichten. Dat deed hij samen met het Nederlandse golficoon Jan Dorrestein. Na het putten van de bal in een hole op een strook kunstgras voor het museum, werd de deur van binnenuit door de zogenaamde Pieter van Afferden geopend, die de geschiedenis van de golfsport kort schetste.

Schenkingen en bruikleen
Het kleine museum heeft een bijzondere collectie. John Ott, voorzitter van het Nederlands Golfmuseum, reisde door Schotland om inspiratie op te doen en stukken te verzamelen. Golflegende Archie Baird ontving hem persoonlijk in zijn privémuseum, Heritage of Golf, in Gullane. Daarvan zijn beelden gemaakt die te zien zijn in de audiovisuele ruimte van het museum. Maar ook filmbeelden van het symposium over ‘De bakermat van de golfsport’, dat er in juni 2014 plaatsvond, waarbij de buste van Pieter van Afferden werd onthuld.
Aan de wanden hangen diverse afbeeldingen van de golfsport door de eeuwen heen. Daarnaast zijn er veel oude golfbenodigdheden en accessoires te bewonderen. Houten clubs, oorspronkelijke ballen, tassen, karretjes, klassieke golfkleding en een uitzonderlijke verzameling golfsloffen uit de 17e eeuw, die dienden ter verzwaring van de clubs. Maar ook veel oude boeken waarin de sport wordt beschreven, met fraaie illustraties erbij, én een opmerkelijke serie antieke tegeltjes waarop de golfsport wordt verbeeld. De replica van het Tyrocinium Linguae Latinae geldt als één van de topstukken van het museum. Net als de wisselbeker van de KLM Open die al vanaf 1920 wordt doorgegeven. De namen van alle winnaars staan erin gegraveerd. Met de oprichting van het Nederlands Golfmuseum heeft deze trofee een vaste stek gevonden. Zodra een nieuwe winnaar zich aandoet, zal de beker het museum even verlaten, maar er steeds weer terugkeren.
Een deel van de collectie werd geschonken door de Nederlandse Golf Federatie en is afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, waarmee deze organisatie haar honderdjarige bestaan in 2014 vierde. Andere items komen uit privécollecties. Zo heeft Ronalda Oosterbeek-Airoldi een deel van de verzameling van haar overleden echtgenoot aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen gegeven. “Ook hij was van plan een golfmuseum op te richten. Helaas kwam het daar niet meer van, maar ik ben blij dat zijn wens alsnog in vervulling is gegaan”, sprak zij haar dank uit.

Dirk-Jan Vink:
“Het Nederlands Golfmuseum past in onze filosofie van een open golfbaan.”

Het Nederlands Golfmuseum is dagelijks geopend en toegankelijk gedurende de openingstijden van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek, Bleijenbeek 14, Afferden (lb), telefoon: 0485-530084.
Meer informatie: http://bleijenbeek.golfenopeenlandgoed.nl/golfmuseum , of https://www.facebook.com/nationaalgolfmuseum