Nederlanders in Qatar het Players Championship en Phil Mickelson

Toch weer een aardige groep Nederlanders die deze week van start gaan in het Commercial Bank Qatar Masters in Qatar. Joost Luiten (foto), Darius van Driel, Wil Besseling, Daan Huizing, Lars van Meijel en de Nederlandse Amerikaan Johannes Veerman zullen dit keer meespelen in het toernooi.

Ook deze week wordt het Players Championship gespeeld, een toernooi op de PGA Tour. Erg bekend is de 17e hole een par 3 die op een eiland ligt. Tekort is water te ver is ook water en dat op een hole die maar 120 meter is. Op deze hole worden scores soms gebroken door dubbel bogeys of zelfs erger. Sergio Garcia en Ryan Moore wisten eerder een hole-in-one op deze hole te slaan.

De hoogste score op deze 17e op de TPC Sawgrass in de geschiedenis van The Players Championship is een 12! Deze werd ingeleverd door Bob Tway in de derde ronde in 2005. Het was dat jaar waarbij de spelers door slecht weer op maandag finishten en waar Fred Funk won. Tway kwam echter naar deze hole en sloeg twee ballen over de green het water in, eerst vanaf de tee en daarna vanuit de dropzone. Zijn volgende twee schoten waren een overcompensatie, waarbij hij te kort en in het water landde. Met zijn negende schot en zijn vijfde bal vond Tway uiteindelijk de green, waar hij met een drie-putt een 12 moiest noteren. Tway ging van vier schoten van de leiding naar een uiteindelijke 56e plek.

Phil Mickelson is uit de top 100 verdwenen. De linkshandige speler stond ruim 30 jaar bij de beste 100 spelers van de wereld maar staat nu op nummer 101. Mickelson heeft het moeilijk sinds februari vorig jaar, toen hij als enige derde eindigde als titelverdediger bij de AT&T Pebble Beach Pro-Am. Zijn laatste top-10-finish was in augustus 2020, toen hij tweede werd in de WGC-FedEx St. Jude Invitational.