DP World Tour

Nedbank Golf Challenge: Joost Luiten zakt in klassement, Max Homa en Matthieu Pavon aan de leiding

Kan Joost nog wat plekken stijgen in de overige twee ronden?

Joost Luiten beleefde geen geweldige tweede ronde in het Nedbank Golf Challenge. Met 70 en 75 slagen zakte de Nederlandse golfer naar de gedeelde 47e plaats, met een totaal van 1 boven par. Een te korte bal op de 4e hole belandde in het water, wat leidde tot een dubbele bogey op de par 3. Ook een te korte tweede slag op de 6e hole resulteerde in problemen, met een bogey tot gevolg. Op de 15e hole kon Luiten na een afslag naar rechts de green niet bereiken, wat opnieuw resulteerde in een bogey in plaats van een up-and-down voor par.

Met deze prestatie komt Luitens kaart voor de PGA Tour in gevaar, vooral omdat Matthieu Pavon hem kan inhalen in de algemene ranking van de DP World Tour.

Max Homa en Matthieu Pavon delen de leiding met één slag voorsprong op een sterk bezet leaderboard halverwege de 2023 Nedbank Golf Challenge.

Pavon tekende voor de gezamenlijk laagste ronde van de dag met een schitterende 66, waarmee hij de leiding nam met tien onder par, wat alleen werd geëvenaard door de nummer acht van de wereld, Max Homa, in Sun City.

Tijdens de tweede ronde stonden vijf spelers op enig moment aan de top van het leaderboard, maar het was de Fransman die dankzij een eagle, vijf birdies en een enkele bogey zijn neus net voorop kreeg.

Homa, die nog geen slag heeft laten vallen in 36 holes op de Gary Player Country Club, noteerde vier birdies om de dubbele cijfers te bereiken, terwijl de co-leider van de eerste dag, Dan Bradbury, een bogey maakte op de laatste hole en een slag achterbleef.

Het Deense duo Thorbjørn Olesen en Nicolai Højgaard deelden de vierde plaats op acht onder, met de lokale favoriet Hennie Du Plessis en de Schot Richie Ramsay een slag verderop.

Olesen kwam in de strijd met zijn vijfde birdie van de dag op de veertiende hole en klom naar zeven onder, maar Du Plessis pakte nog een slag op de hole daarna om twee slagen achter de leider te staan.

Toen Du Plessis de 16e hole bogeyde, waren er zeven in de groep op zeven onder, terwijl Bradbury en Norrman birdieden op de negende hole en Julien Guerrier hetzelfde deed op de hole ervoor.

De spelerspartner van Guerrier, Homa, maakte zijn tweede birdie van de dag op dezelfde hole en werd daarmee de dichtstbijzijnde uitdager van Pavon op acht onder.

Een geweldige chip op de tiende hole hielp Bradbury om naast Homa te komen, twee slagen achter Pavon die net naast weer een birdiepoging gleed op de 11e hole.

Olesen stelde de clubhouse-doelstelling van acht onder na een schitterende birdie-putt van 30 voet op de laatste hole, die de hele cup gebruikte, en werd vergezeld door Ramsay, die in de bunker problemen omzeilde met een chip-in op de 13e hole.

Pavon heroverde zijn voorsprong van drie slagen na een handige chip tot concessionele afstand op de 14e hole, maar het werd al snel teruggebracht tot één op de volgende hole.

Hij maakte slechts zijn tweede bogey van de week kort om op tien onder te komen, terwijl Bradbury en Homa birdies pakten op de 13e en 14e hole respectievelijk.

Bradbury raakte uit positie op de 15e hole, maar toen hij een briljante chip-in vanuit het rough produceerde, deelde hij de leiding opnieuw op tien onder.

De Engelsman belandde in de rough op de par-3 volgende hole om weer terug te vallen, terwijl Pavon op het laatste moment de kans miste om terug te keren naar 11 onder, terwijl Homa naar dubbele cijfers ging.

De Amerikaan maakte zijn birdie-putt van ruim 4 meter om zich bij Pavon aan de top van het leaderboard te voegen met nog één hole te spelen.

Homa kon niet de alleenheerschappij nemen terwijl hij voor de tweede keer op rij tekende voor een foutloze ronde. Bradbury sloeg zijn zijn de rough in op de laatste hole, waardoor hij terugviel naar negen onder.

“Het was over het algemeen heel goed, twee dagen heel solide,” zei Pavon. “Van tee tot green was heel, heel solide, mijn ijzers waren heel goed, veel fairways, dus ik heb mezelf vandaag niet veel problemen bezorgd. Een mooie 66.”

Dubbel titelverdediger Tommy Fleetwood staat vier slagen achter op zes onder, samen met zijn landgenoten Matt Wallace en Matthew Jordan, het Zweedse duo Vincent Norrman en Sebastian Söderberg, de Fransman Guerrier en de Ammerikaan Justin Thomas, die tekende voor een 66.

Joost Luiten schittert met 20e Plaats terwijl vier leiders uitblinken in het Nedbank Golf Challenge