DP World Tour

Nacho Elvira gaat de zondag in met een voorsprong van vier slagen in Belgie

Nacho Elvira gaat zondag met een voorsprong van vier slagen de laatste ronde van de Soudal Open in, op zoek naar zijn tweede DP World Tour-titel in België.

De Spanjaard begon de week met twee foutloze rondes van 64 op de Rinkven International Golf Club. Hoewel hij dat tempo op de derde dag niet kon volhouden, noteerde hij een 67 met zijn eerste fouten van de week. Hij heeft nu de grootste voorsprong van 54 holes dit seizoen, op 18 onder par.

De Engelsen Joe Dean en Ross Fisher, Fransman Romain Langasque en Deen Niklas Nørgaard zijn de dichtstbijzijnde uitdagers, gevolgd door Andrew Wilson.

Elvira begon de laatste ronde van de Cazoo Open 2021 met een voorsprong van zes slagen, maar had een play-off nodig voor zijn eerste titel. Hij hoopt nu dergelijke spanning te vermijden. In 2024 miste hij slechts één keer de cut en werd gedeeld tweede op de Magical Kenya Open, genietend van een nieuwe consistentie.

Hij wil dit omzetten in een overwinning op een baan waar hij zich comfortabel voelt, nadat hij hier twee jaar geleden in de top tien eindigde.

“Ik begon sterk met drie birdies op rij,” zei hij over zijn 67. “Ik sloeg de bal goed en had veel controle. Aan het eind van de dag was ik misschien een beetje moe en begon ik minder goed te slaan, maar ik redde een paar pars en maakte nog wat birdies. Mijn benaderingsspel is deze week fantastisch en ik put ook erg goed. Zolang ik de bal recht kan slaan, creëer ik veel kansen.”

Elvira voegde eraan toe: “In 2021 had ik zes slagen voorsprong, nu vier. Dit spel is soms vreemd. Ik heb geleerd geduldig te zijn, hopelijk kan ik dat morgen toepassen.”

Elvira kende een vliegende start en sloeg ijzers tot 1.5 meter op de eerste en tweede hole. Met Fisher die op de tweede hole niet kon uitchippen, liep de voorsprong snel op tot vier slagen.

Langasque probeerde bij te blijven door lange putts te maken op de tweede en zesde hole. Toen hij de bomen raakte vanaf de zevende tee en verder bogeys maakte op de tiende en dertiende hole, viel hij terug.

Fisher maakte een putt van 9meter op de vierde hole en bijna een chip-in op de achtste, maar een drie-putt op de volgende hole betekende dat Elvira vijf slagen voorsprong had bij de turn.

Met Fisher en Langasque die niet konden versnellen, kreeg Dean de kans om te klimmen op het leaderboard.

Sebastian Garcia en lokale favoriet Thomas Pieters lagen zes slagen achter, een slag voor op een groep van negen spelers, waaronder Ryder Cup Captain Luke Donald. Donald maakte een up-and-down op de eerste hole, een birdie uit de bunker op de vijfde hole en voegde er nog een toe van 4 meter op de achtste hole. Ondanks een gemiste slag op de negende, chipte hij in op de 13e en 14e hole en zette zijn tee-shot op 1.8 meter op de volgende om met een 66 op 14 onder te komen.

De Nederlanders Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing miste eerder de cut in het toernooi.

Nacho Elvira pakt de leiding in België, maar vroege exit voor Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing