PGA Tour

McIlroy op drie slagen achterstand terwijl Scheffler grote voorsprong verspeelt in FedExCup-finale

Scottie Scheffler

In een opmerkelijke openingsronde van het Tour Championship hebben Viktor Hovland, Collin Morikawa en Keegan Bradley de leiding. Hierbij verspeelde Scottie Scheffler, leider van de FedExCup, een grote voorsprong en wist Rory McIlroy ondanks een blessure in de race te blijven.

Colin Morikawa

Morikawa sloeg negen birdies in een verbluffende foutloze 61 om het clubhuis doel te stellen op East Lake. Bradley kaartte een foutloze 63 aan en de winnaar van de BMW Championship van vorige week, Viktor Hovland, noteerde een score van twee onder par (68) om ook op 10-onder te komen.

Dit trio heeft een voorsprong van één slag op FedExCup-leider Scheffler, die op een gegeven moment met vijf slagen leidde voordat hij terrein verloor door drie-putts. Adam Schenk en Russell Henley staan nog een slag verder terug, gedeeld vijfde.

McIlroy – die streeft naar het behalen van de eerste opeenvolgende FedExCup-titel – had gedurende de openingsronde te kampen met een blessure aan de onderrug. Ondanks dit wist hij vier birdies te combineren met evenveel bogeys voor een score van gelijk par (70), waarmee hij zich voegde bij zijn Ryder Cup-teamgenoten Jon Rahm en Matt Fitzpatrick op zeven onder.

Een drukke ranglijst toont de major-winnaars Brian Harman en Wyndham Clark in de groep die vier slagen achterstand heeft, samen met Xander Schauffele en Tyrrell Hatton. Maar liefst 20 van de 30 spelers zitten binnen zes slagen van de leiding na de openingsdag.

Scheffler vergrootte zijn voorsprong vóór het toernooi door een putt van 10 voet binnen te halen op de eerste hole. Hij reageerde op een gemiste birdie-kans op de volgende hole met een verbluffende putt van 30 voet op de vierde hole, waarmee hij vier slagen voor kwam te liggen toen Hovland er niet in slaagde van acht voet te putten.

Hovland liet een kans op een birdie op de par-5 vijfde liggen, waardoor zijn spelende partner vijf slagen voor kwam te liggen, ondanks het verspillen van een glorieuze kans op een eagle van minder dan zeven voet. Scheffler gaf het veld echter hoop door een bogey met drie putts op de achtste hole.

Scheffler’s voorsprong werd teruggebracht tot twee slagen toen Morikawa birdies maakte op elk van zijn laatste drie holes om een verbluffende foutloze 61 neer te zetten en het clubhuis doel op 10 onder te zetten. Vervolgens begon hij zijn achterste negen met een birdie om een voorsprong van drie slagen te herstellen.

De nummer 1 van de wereld maakte opnieuw een bogey met drie putts op de 11e hole en liet een slag vallen op de 12e hole nadat hij de rand van de fairwaybunker raakte met zijn tweede slag naar de par-4 hole. Hovland maakte een birdie vanaf de fringe op de 13e hole en Bradley pakte een slag op de laatste hole om beiden binnen één slag te komen.

Scheffler verloor de eerste plaats toen hij water vond bij de 15e tee en met drie putts van 15 voet een drievoudige bogey liet noteren, zijn eerste van het seizoen. Dit bracht hem twee slagen achter, terwijl McIlroy ook op acht onder kwam nadat hij in de race kwam met drie birdies in een reeks van vier holes vanaf de 13e hole.

Scheffler had een slag uit de bunker op de par-5 laatste hole en creëerde een birdiekans om de koppositie met vier spelers te delen, maar slaagde er niet in om deze te maken en moest genoegen nemen met een openingsronde van 71 slagen.