DP World TourLadies Tour

Linn Grant wint haar tweede Volvo Car Scandinavian Mixed-titel: Darius van Driel beste Nederlander

Lin Grant

In het Volvo Car Scandinavian Mixed, waarin eerder Anne van Dam en Daan Huizing de cut misten, is Darius van Driel met een gedeelde 12e plaats en een score van 11-onder als hoogste Nederlander in het eindklassement geëindigd. Ook Joost Luiten haalde het weekend, maar eindigde met 7-onder op een gedeelde 33e plaats. De twee speelden de laatste ronde samen, waarbij Van Driel in 5-onder rondging en Luiten in 1-onder.

Vooral de eerste negen holes van Van Driel waren ijzersterk met vijf birdies. Een bogey en een birdie in zijn tweede negen holes hielden zijn score op 5-onder.

De Zweedse Linn Grant schreef opnieuw geschiedenis door voor de tweede keer de Volvo Car Scandinavian Mixed te winnen, door de leider na drie dagen en haar landgenoot Sebastian Söderberg, in te halen met een foutloze laatste ronde van 65 slagen in haar geboorteplaats Helsingborg.

De 24-jarige Grant, die twee jaar geleden de eerste vrouwelijke winnaar in de geschiedenis van de DP World Tour werd bij dit evenement, begon de dag met een achterstand van 11 slagen op de weggelopen 54-holes leider Söderberg.

Terwijl Söderberg gedurende de middag steeds verder terugviel en zijn ronde uiteindelijk eindigde met +5, was Grant al klaar en had met zeven birdies en geen bogeys het clubhuisdoel op 17-onder gezet. Söderberg, die zijn laatste ronde van 77 afsloot met een dubbel bogey op de 18e, miste daardoor ook een play-off.

Söderberg eindigde gezamenlijk tweede samen met de Schot Calum Hill op 16-onder, met de Zweedse Ladies European Tour-ster Johanna Gustavsson drie slagen verder terug op een gedeelde vierde plaats met de Engelsen Alex Fitzpatrick en Andy Sullivan.

Grant begon voortvarend op de vierde dag, met vier birdies in vijf holes vanaf de tweede om het gat te dichten. Ze mikte scherp op de negende hole om een zes-voet birdie op te zetten, voordat ze op de tiende vanaf 15 voet holede voor back-to-back birdies. Grant gaf zichzelf verdere kansen richting het einde, maar kon haar aantal birdies niet verhogen tot de 18e, waar ze vanaf de rand van de green chipte voor een spectaculaire finish.

Ze zei: “Ik ben zo verrast. Hier staan, nu weer als winnaar in mijn geboorteplaats. Geweldig. Eerlijk gezegd probeerde ik vandaag gewoon naar buiten te gaan en mezelf een kans te geven. Ik dacht niet eens dat ik kans had om te winnen – 11 slagen is een enorme achterstand. Dus ik wilde gewoon naar buiten gaan, plezier hebben en zoveel mogelijk birdies maken. En ervan genieten met mijn broer als caddie en thuis zijn. Het bleek een ongelooflijke dag te zijn.”

Grants chip-in birdie op de laatste hole bleek de slag te zijn die haar het toernooi deed winnen en haar de eerste vrouw maakte die twee keer won op de DP World Tour.

Luiten en Van Driel samen de baan in terwijl Soderberg acht slagen voorsprong heeft