LIV Golf Tour

Jon Rahm en Adrian Meronk pakken de leiding in Jeddah

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY, Saoedi-Arabië – Jon Rahm en Adrian Meronk maakten  beiden een 8-onder 62 om de leiding te delen na de eerste individuele ronde op LIV Golf Jeddah, op een dag waarop de meest recente LIV Golf nieuwkomer, Anthony Kim, zijn officiële terugkeer maakte naar het professionele golf na bijna 12 jaar.

Het nieuwste team van LIV Golf, Legion XIII onder leiding van Rahm, leidt het teamklassement met 17 onder, op zoek naar zijn tweede teamtitel van het seizoen na het winnen bij hun debuut vorige maand in Mayakoba. Stinger GC staat één slag achter.

Rahm, de regerende Masters-kampioen, maakte zijn debuut op de Royal Greens Golf & Country Club zonder bogeys. Hij eindigde in de top 10 in zijn twee vorige LIV Golf-toernooien sinds hij in december lid werd.

“Ik heb het gevoel dat mijn record redelijk goed is als ik toernooien voor de eerste keer speel, om een of andere reden”, zei Rahm. “Soms is niet weten een zegen.”

Meronk speelde in 2020 de PIF Saudi International op Royal Greens en zou opnieuw spelen in 2021 totdat hij Covid opliep. Hij zat 18 dagen in quarantaine.

“Dat was mijn laatste herinnering aan Saoedi-Arabië”, zei de Poolse ster, die voor het begin van het seizoen werd ingeschreven door Cleeks GC.

Meronk leed een bogey op zijn tweede hole maar herstelde onmiddellijk met opeenvolgende birdies. Het hoogtepunt van zijn ronde was een chip-in voor een eagle op de par-4 10e hole. Hij eindigde als negende in Las Vegas in zijn laatste LIV Golf-start.

“Ik voel me deze week veel beter dan mijn eerste twee weken”, zei Meronk. “Ik ben blij waar mijn spel staat.”

Rahm en Meronk gaan één slag voor op het trio van Torque GC Captain Joaquin Niemann, Crushers GC Captain Bryson DeChambeau en Stinger’s Charl Schwartzel, die allemaal 63 schoten.

Niemann versloeg Sergio Garcia in een play-off in Mayakoba om voor het eerst te winnen sinds hij lid werd van LIV. Hij ontving onlangs een speciale uitnodiging om deel te nemen aan de Masters en bleef vrijdag zijn geval maken als een van de heetste golfers ter wereld met een vliegende start van 6 onder in zijn eerste negen holes.

“Het is goed geweest, maar ik moet me gewoon concentreren op wat ik beter moet doen”, zei Niemann. “Ik denk dat als ik dat blijf doen, er goede dingen uit zullen voortkomen.”

DeChambeau stond 1 onder na zijn eerste 11 holes na een vroege double bogey maar eindigde met birdies op zes van zijn laatste zeven holes.

“Ik eindigde sterk, dat is zeker”, zei hij. “Ik had iets goeds nodig na de manier waarop ik begon. Het was leuk.”

Schwartzel had ook een indrukwekkend herstel na het schieten van 80 in zijn laatste ronde in Las Vegas.

Wat betreft de 38-jarige Kim, die in 2012 met pensioen ging na een achillespeesblessure, was het roest duidelijk zichtbaar in zijn 6-over 76.

“Natuurlijk teleurgesteld met de score, maar ik heb veel beter gespeeld dan de score”, zei Kim. “Ik heb veel om op voort te bouwen.”

Torque GC Captain Joaquín Niemann staat één slag achter na de eerste ronde van LIV Golf Jeddah. (

TEAM SCORES

Standen en tellende scores voor de openingsronde van het teamklassement op LIV Golf Jeddah op vrijdag. De drie beste scores van elk team tellen in de eerste twee ronden, terwijl alle vier de scores tellen in de laatste ronde. Het team met de laagste cumulatieve score na drie rondes wint de teamtitel.

1. LEGION XIII -17 (Rahm 62, Hatton 65, Surratt 66)

2. STINGER GC -16 (Schwartzel 63, Oosthuizen 64, Burmester 67)

T3. CRUSHERS GC -12 (DeChambeau 63, Howell III 67, Lahiri 68)

T3. IRON HEADS GC -12 (Kozuma 65, Na 66, Vincent 67)

T3. HYFLYERS GC -12 (Steele 65, Mickelson 65, Tringale 68)

T6. TORQUE GC -11 (Niemann 63, Muñoz 67, Ortiz 69)

T6. 4ACES GC -11 (Reed 65, Johnson 66, Perez 68)

T6. CLEEKS GC -11 (Meronk 62, Bland 68, Kaymer 69)

Legion XIII GC Captain Jon Rahm shot an 8-under 62 on Friday and is tied for the lead at LIV Golf Jeddah. (Photo by Jon Ferrey/LIV Golf)