Honda Classic: Matt Jones wint zijn twee PGA titel

De Australiër Matt Jones heeft met vijf slagen verschil het Honda Classic gewonnen en daarmee zijn tweede PGA Tour-titel. Aaron Wise die eerder in het toernooi de leiding had eindigde op de negende plaats. Wise stond op 3 slagen achterstand toen hij de vierde en laatste ronde van het toernooi begon. Hij stond na de turn binnen een schot van de leider Jones maar een 4-putt op de 10e waar hij een tripple bogey maakte gooide hem weer terug in het klassement.

En omdat geen van zijn naaste rivalen van de ene op de andere dag in staat was om hem te bedreigen in het klassement ging Jones met zes birdies en een paar bogeys rond in 68 slagen voor een winnende score van 12 onder par. De Australiër, die met drie slagen voorsprong de vierde ronde begon, maakte zijn bedoelingen zondag vroeg duidelijk toen hij twee van de eerste drie holes birdies liet noteren, terwijl Wise met drie opeenvolgende birdies zijn score dichtbij Jones hield. Beiden maakte bogey op de korte zevende.

Wise reageerde onmiddellijk met een putt van 1.5 meter voor een birdie op de volgende hole die hem tot 10 onder bracht en toen slechts één achter de leider stond, maar de jonge Amerikaan droeg bij aan zijn eigen ondergang voor de tweede dag op rij. De 24-jarige leidde al vroeg in zijn derde ronde met zes slagen voordat vijf bogeys in acht holes op de achterste negen hem van de ene op de andere dag drie achter Jones brachten. Het vertrouwen van Wise in zijn putter leek compleet verloren toen hij op de 10e green tweemaal miste van binnen een meter.

Vervolgens maakte Jones op de 11e green een bogey maar met uitstekende putts voor birdies op elk van de volgende twee holes zorgde hij weer voor een belangrijk verschil.

Jones wist de Bear Trap in één onder par te spelen toen hij de twee gevaarlijke par-drieën aan weerszijden zijn vijfde birdie van de dag op de 16e pareerde en een ijzersterke par bij de laatste voltooide om met 68 zijn tweede PGA Tour-titel te winnen en dat was bijna zeven geleden.

“Ik speelde geweldig. Daniel Berger zei het goed toen hij zei dat het winnen van een golftoernooi hetzelfde is als een hartaanval krijgen bij elke hole. Ik denk dat die hartaanval al vanaf mijn allereerste tee-shot plaatsvond, maar het is mij gelukt. Ik was kalm de hele dag en ik zou zeggen dat ik gewoon goed speelde. Ik bedoel, het is zeven jaar geleden dat ik mijn laatste titel op de PGA Tour won en het zijn moeilijke jaren geweest, ik heb ups en downs gehad, zoals alle golfers weleens hebben maar ik bedoel, het brengt me nu naar veel grote toernooien. Ik kan mij nu voorbereiden op Augusta. ”

De race voor de tweede plaats werd gewonnen door Brandon Hagy, die dinsdag een late sprint naar PGA National maakte nadat hij ontdekte dat hij als zesde plaatsvervanger aan het veld was toegevoegd na de terugtrekking van Kramer Hickok.

En het was de moeite waard om de reis te maken voor Hagy, wiens birdie, birdie finish met 66 slagen zijn ronde afsloot die hem op de tweede liet eindigen en dat goed was voor een cheque van 763.000 dollar, zijn grootste ooit.

Chase Seiffert (64), Brendan Steele (65), Denny McCarthy (67) en Russell Henley (68) eindigden op de derde plaats op zes onder. Wise eindigde op vier onder par, twee beter dan fan-favoriet Phil Mickelson. Open-kampioen Shane Lowry eindigde met een 74 en struikelde uit de top 30 en JB Holmes, die in de laatste groep speelde met Jones, moest een par maken op de laatste hole om onder de 80 slagen te blijven en dat lukte hem. Hij eindigde met +2 op de gedeelde 46e plaats.