PGA Tour

Honda Classic: Matt Jones leidt met 3 slagen

PGA National en de Bear Trap vochten terug op de derde dag toen Aaron Wise van zes slagen voorsprong naar drie slagen achter de Australiër Matt Jones ging. Shane Lowry liet ook vijf slagen vallen in de laatste acht holes om op zeven van de leider te komen..

Jones nam de leiding na 69 slagen op zaterdag waar Wise er 76 nodig had. De opkomende wind zorgde voor hogere scores voor de latere starters op de Champion Course.

Een één-onder-69 was een lovenswaardige score van Jones maar waar C.T. Pan uit Taipei er maar 65 nodig had en daardoor naar een gedeelde vierde plaats steeg en nu 6-onder staat. JB Holmes had ook een flinke sprong in het klassement na een 67 en deelt nu met Wise mewt 7-onder de tweede plaats.

Shane Lowry wist zijn eerste 9 holes in één onder te eindigen maar zijn vijf bogeys in zijn tweede negen zorgden er uiteindelijk voor dat hij met 74 slagen zakte naar de gedeelde 18e plaats.

Jones begon zijn ronde met zes slagen achterstand op Wise toen de Australiër slagen liet vallen op de vierde en de zesde, maar met birdies op 11 en 14 en bleef zo op 10 onder terwijl zijn dichtstbijzijnde rivalen allemaal in de tegenovergestelde richting gingen.

“Het was erg winderig”, zei Jones, wiens enige overwinning in de PGA Tour bijna zeven jaar geleden was, toen hij Matt Kuchar versloeg in een play-off op de Shell Houston Open. Jones wist in Australië tweemaal het Australian Open te winnen onder vergelijkbare omstandigheden. “Het was vanaf het begin moeilijk en ik was blij om een onder te maken. We hebben nog een lange weg te gaan en er zijn hier veel holes die je score zo weer kunnen veranderen.”

Wise’s vroege vorm gaf weinig indicatie van wat er zou volgen, met birdie putts op de tweede en vierde hole zag hij deze weer teniet gaan door zijn dubbel bogey op de zesde. Met vervolgens een drie-putt op de zevende zag hij zijn vliegende start weer ongedaan worden.

De organisatie vond vervolgens dat de 24-jarige aan slow-play deed en werd daardoor op de klok gezet en wat zijn score zeker niet ten goede kwam. ‘Het was een zware dag’, zei Wise na afloop. “Ik begon solide en ik was twee onder na een paar holes maar de wind was echt spelbreker.”

Holmes zag het late drama vanuit het heiligdom van het clubhuis nadat hij had getekend voor een ronde van 67, terwijl CT Pan profiteerde van de vriendelijkere vroege omstandigheden om een bogey-vrije 65 af te vuren en naar zes onder te gaan, waardoor hij zijn positie op de scorebord met 38 plaatsen verbeterde.

Pan deelt de vierde plaats met Cameron Tringale en Sam Ryder, terwijl een drietal grote kampioenen, Keegan Bradley (67), Zach Johnson (70) en Stewart Cink (70), allemaal in de top 10 staan op vijf onder par.