DP World Tour

Het DP World Tour Championship: Hojgaard leidt terwijl Luiten zijn ritme zoekt

Het was tot nu toe niet het toernooi van Joost Luiten. Na twee rondes bedraagt het verschil tussen hem en de leider maar liefst 16 slagen. Met een score van +5 staat hij een-na-laatste, gevolgd door Elvira Nacho en Sebastian Soderberg met +6. Joost heeft echter nog twee ronden te gaan, kan hij zich herstellen?

De Ryder Cup-sterren Viktor Hovland en Tommy Fleetwood liggen slechts twee slagen achter op de leider Nicolai Hojgaard. Robert MacIntyre en Tyrrell Hatton volgen op vier slagen achterstand, terwijl Rory McIlroy na een ronde van level-par 72 maar liefst 10 slagen achter staat.

Hojgaard zorgde voor een sensationeel moment door op de laatste hole een eagle te produceren, waarmee hij met twee slagen voorsprong het weekend ingaat op het DP World Tour Championship, terwijl de Noord-Ier McIlroy uit de race viel.

Hojgaard deelde na de eerste dag de leiding en herstelde zich sterk van twee bogeys in zijn eerste vier holes op vrijdag door een ronde van zes onder par 66 neer te zetten op Jumeirah Golf Estates. Hiermee klom hij naar 11 onder par en ontweek hij de drukte aan de top van het klassement.

De Deen maakte de turn op level par voordat hij een birdie van 20 voet op de 10e hole noteerde, gevolgd door nog drie birdies in een reeks van vijf holes vanaf de 13e. Vervolgens sloeg hij zijn approach op de par-5 laatste hole tot op zes voet en benutte de eagle-putt voor de leiding halverwege.

“Ik weet gewoon dat er op elk rondje op een gegeven moment een reeks birdies zal zijn met hoe mijn spel op dit moment is,” zei Hojgaard. “Dus het gaat erom geduldig te blijven, maar ik zou de front nine graag wat beter willen spelen in het weekend. Ik ben erg, erg tevreden met hoe ik deze twee rondes heb gespeeld.”

Hojgaards Ryder Cup-teamgenoten Tommy Fleetwood en Viktor Hovland evenaarden zijn score van 66 om op een gedeelde tweede plaats te staan, samen met Jens Dantorp, Antoine Rozner en de Zuid-Afrikaan Thriston Lawrence, die met een foutloze ronde van 64 slagen zich in de strijd mengde.

Lawrence maakte een eagle en zes birdies om naar negen onder te gaan, terwijl Fleetwood drie birdies maakte in een reeks van vier holes en Hovland drie van zijn laatste vijf holes birdiede om ook op de gedeelde tweede plaats te eindigen.

Zander Lombard noteerde een bogey-vrije 65 om zich te plaatsen op een gedeelde zevende plaats met mede-leider van de eerste dag Matthieu Pavon, terwijl Tyrrell Hatton birdies maakte op zijn eerste twee holes op weg naar een ronde van vijf onder par 67.

Hatton staat in de groep op zeven onder, waar ook Ryder Cup-teamgenoot Robert MacIntyre te vinden is. Titelverdediger Jon Rahm volgt op een slag achterstand, terwijl McIlroy 10 slagen achter staat na een ronde van level-par 72.

McIlroy maakte onder andere een bogey door een drie putt op de 11e hole en  op de 16e waar hij geen up-en-down kon maken vanuit de bunker, op de laatste hole kon hij nog wel zijn par redden nadat hij water had gevonden met zijn tweede slag naar de green.

“Iets vergelijkbaars met gisteren,” gaf McIlroy toe. “Ik begon redelijk goed opnieuw. Een paar slagen onder par na negen holes en toen, ja, gewoon wat rare slagen aan het einde. Ik sloeg een te harde putt op de 11e waar ik wat agressief was en miste de terug putt.”

Geen vliegende start voor Joost Luiten en teleurstelling voor Rory McIlroy in Dubai